Mot bedreigt Mexicaanse cactus

Een door de mot aangevreten cactus op Isla Mujeres. (Foto AP) ** FILE ** In a file photo a damaged cactus pad sits along a road on the tourist resort island of Isla Mujeres, Mexico, Nov. 15, 2006. AA cactus-devouring moth has reached Mexico and is threatening to decimate the cactus that serves as both food and a national symbol for Mexicans. (AP Photo/Israel Leal)
Een door de mot aangevreten cactus op Isla Mujeres. (Foto AP) ** FILE ** In a file photo a damaged cactus pad sits along a road on the tourist resort island of Isla Mujeres, Mexico, Nov. 15, 2006. AA cactus-devouring moth has reached Mexico and is threatening to decimate the cactus that serves as both food and a national symbol for Mexicans. (AP Photo/Israel Leal) Associated Press

In Mexico is een mottensoort aangetroffen die grote schade kan toebrengen aan Mexico’s nationale symbool, de nopal-cactus. Het ministerie van Landbouw meldde gisteren dat onderzoekers bij een hotel in de oostelijke badplaats Cancún een mot hebben ontdekt die waarschijnlijk behoort tot de soort Cactoblastis Cactorum. De larve van dit dier voedt zich met cactussen van onder meer de opuntia-familie, waartoe ook de schijfcactus nopal behoort.

Het zou de eerste keer zijn dat de mot het Mexicaanse vasteland bereikt, iets waarvoor al decennia wordt gevreesd. Circa 50.000 Mexicaanse boerenfamilies leven van de teelt van nopal, een belangrijk ingrediënt in allerlei traditionele Mexicaanse gerechten. De cactus werd in de 19de eeuw ook in Zuid-Europa aangeplant, omdat aan de op de plant levende cochenilleluis de roodachtige kleurstof karmijn kon worden onttrokken.

De mot, oorspronkelijk uit Argentinië afkomstig, werd in de jaren twintig in Australië, Zuid-Afrika en de Caraïben uitgezet, om wildgroei van cactussen tegen te gaan. In 1989 bereikte de Cactoblastis Cactorum de Amerikaanse staat Florida, waar de larven sindsdien grote schade hebben toegebracht aan cactusgewassen. Insectenbestrijders proberen de plaag tegen te gaan door steriele mannetjes uit te zetten en geïnfecteerde planten te verwijderen.

De cactussen rondom het hotel in Cancún worden op dit moment onderzocht op besmetting. Amerikaanse laboratoriumonderzoek moet bevestigen of de aangetroffen mot daadwerkelijk de Cactoblastis Cactorum is. De mot bereikte vorig jaar al Isla Mujeres aan de oostkust van Mexico. De soort is waarschijnlijk via toeristen of door een orkaan op het vasteland beland. (AP)