Met z’n allen naar de Cash & Carry

In de jaren twintig deden ze het allang, goedkoop lenen om er aandelen mee te kopen waarvan het dividendrendement hoger was dan de lening op de rente. Zo omschrijft Philip Carrett in 1930 in zijn klassieker The Art of Speculation het zelfvertrouwen van de handelaar die met geleend geld aandelen kocht. „The fact that the stock ‘carried itself’ from the standpoint of incoming dividends and outgoing interest would make him decidedly more certain of his ground.”

Destijds ging het nogal mis, maar vandaag de dag is de carry trade populairder dan ooit. Sterker nog, dergelijke handel haalde afgelopen weekeinde de agenda van de ministers van Financiën van de zeven grootste industrielanden, de G7. Directe aanleiding is de verzwakking van de Japanse yen, die op dit moment gemiddeld op zijn laagste koers staat sinds 1987. Dat komt zo: de rente op yen is, met ongeveer 0,25 procent, buitengewoon laag. Bespelers van de internationale financiële markten, waaronder uiteraard ook hedgefondsen, lenen massaal yen om daarmee elders obligaties te kopen die veel meer rente geven. Winstgevend? Reken maar mee. Stel, je hebt een eigen vermogen van 30, en leent er 70 bij in yen, voor 0,25 procent. Daarmee koop je elders voor 100 aan leningen met een rendement van 5 procent. De opbrengst – ontvangen rente min betaalde rente – is dan ruim 4,8. Op het eigen vermogen van 30 geeft dat een rendement van ruim 16 procent.

Dat is te mooi om te laten lopen, en hoe kleiner het ingezette eigen vermogen en hoe groter de lening, hoe beter. Gevolg is dat de carry trade in yen enorm is geworden. Hoe groot weet niemand precies, maar het gaat in ieder geval om het equivalent van honderden miljarden euro’s en wellicht veel meer. Al die geleende yen moeten natuurlijk wel worden omgezet in andere valuta’s om er in westerse valuta’s hoger renderende obligaties voor te kunnen kopen. Dat aanbod van yen verzwakt de Japanse munt.

Valt er wat tegen te doen? De G7 schrok er afgelopen weekeinde voor terug om de yen omhoog te praten. Als de munt te snel in koers zou stijgen, zou een flink aantal partijen in grote problemen kunnen komen want al die leningen zouden in steeds duurdere yen moeten worden terugbetaald. De liquidatie van yen-leningen zou de yen zelf steeds harder laten stijgen, waardoor het probleem groter wordt. Het gedwongen verkopen van beleggingen zou vervolgens de obligatiekoersen in het westen laten dalen, en de effectieve rentes hier laten stijgen.

Zie hier het recept voor een flinke crisis. Iedereen ziet hem komen, maar niemand durft in te grijpen.

Maarten Schinkel

    • Maarten Schinkel