Lenteachtig weer

Door een zuidelijke stroming komt er morgen en zaterdag zeer zachte lucht naar Nederland. Dit leidt met vrij veel zon tot het eerste lenteachtige weer van 2007.

Na de regen van gisteren koelde het de afgelopen nacht en vanochtend vroeg flink af. Op vliegbasis Soesterberg en in Deelen in Gelderland (bij Arnhem) zakte de temperatuur tot aan het vriespunt met vlak aan de grond lichte vorst. Ook op een aantal andere plaatsen, onder meer in Berkhout in NoordHolland en Valkenburg in Zuid-Holland, trad vorst aan de grond op.

Ook vanavond en vannacht verlopen vrij koud met in het binnenland minimumtemperaturen dichtbij het vriespunt en kans op lichte vorst aan de grond. Daarbij is er weinig bewolking en bovendien weinig wind.

Morgen steekt een matige zuidoostelijke wind op, waarmee de lucht helemaal vanuit Marokko wordt aangevoerd. Dit betekent zeer zachte lucht waarin de temperatuur oploopt tot plaatselijk 15 à 16 graden in Noord-Brabant en Limburg.

In de andere provincies wordt het maximaal 11 tot 14 graden, vlak aan zee en in het Waddengebied 10. Verder is het vrij zonnig, maar in de westelijke provincies komt er geleidelijk wat bewolking opzetten. Het blijft droog.

In het weekeinde schijnt de zon geregeld en is het droog. Het wordt zaterdag tussen 10 en 15 graden, zondag wordt het iets minder zacht.