‘Kranten profiteren van Google’

De uitspraak van de Belgische rechter dat Google News niet mag verwijzen naar artikelen van een aantal Belgische kranten, zal geen gevolgen hebben voor de Nederlandse versie van de nieuwsportal. Dat zegt Henk van Ess, internetdeskundige en oprichter van de zoeksite Voelspriet.nl.

De rechtbank in Brussel oordeelde dinsdag dat Google News, een site die actuele informatie van nieuwsbronnen in een verzameling links biedt, geen delen van artikelen van een aantal Franstalige Belgische kranten mag plaatsen. Volgens de rechter maakt Google inbreuk op het auteursrecht door het verwijzen naar artikelen van de kranten.

Volgens Van Ess profiteren Nederlandse kranten op dit moment juist van verwijzingen naar websites op Google News. „Veel internetters komen op Nederlandse krantenwebsites via Google News.” De internetdeskundige verwacht wel dat Nederlandse uitgevers „een graantje mee willen pikken” als er in de toekomst advertenties op de portal komen.

Michel Frequin, juridisch adviseur van de Nederlandse Dagbladpers, noemt de uitspraak van de Belgische rechter „positief”. Frequin: „De uitspraak laat zien dat de informatie van Nederlandse uitgevers niet vogelvrij is. Het is belangrijk dat de uitgevers zelf kunnen kiezen of ze wel of niet op Google News willen staan en daarbij zo nodig kunnen terugvallen op de Auteurswet.”

Hij beschouwt de uitspraak als een precedent. „Het Nederlands recht wijkt niet erg van het Belgisch recht af. In toekomstige rechtszaken zou de Nederlandse rechter wel eens tot een vergelijkbaar oordeel kunnen komen”, aldus Frequin.