Kikkererwten met harissa

Voor 4 tot 6 personen250 gram gedroogde kikkererwten3 eetlepels olijfolie2 uien, gepeld en grof gehaktzeezout1 eetlepel harissa, of naar smaak½ theelepel cayennepeper, of naar smaak5 deciliter water250 gram verse tomaten, gepeld en het zaad verwijderd650 gram pompoen1 grote, rode paprikagrote handvol grof gehakte platte peterselieMarokkaans of Turks brood of platbrood, verwarmd, voor het serveren

Gebruik bij voorkeur gedroogde kikkererwten voor dit recept. U hoeft ze maar een nacht van tevoren in koud water te laten weken en dan heeft u er de volgende dag weinig of geen omkijken meer naar. Het resultaat is echt veel beter; ze zijn romiger dan die uit blik en hebben bovendien een mooi nootachtige en bijna zoete smaak.

Doe de kikkererwten in een grote kom. Giet er koud water over zodat ze er ruim onder zitten en laat een nacht weken. Zet een van tevoren geweekte tajine van circa 31 centimeter doorsnee op een vlamverspreider op een matig vuur en verhit hem even. Doe er de olie in en laat een paar minuten verhitten. Schep de ui door de olie en bestrooi met zeezout. Zet het deksel op de tajine en laat circa 6 minuten bakken tot de ui net gaar is.

Schep er de harissa en cayennepeper door. Schep er dan de kikkererwten door en giet er het water over. Draai het vuur hoger. Zet er het deksel op en breng aan de kook. Draai wanneer het water kookt het vuur matig en laat afgedekt 1 tot 1½ uur sudderen, waarbij u af en toe roert, tot de kikkererwten bijtgaar zijn.

Snijd het tomatenvruchtvlees in stukjes. Schil de pompoen, verwijder het zaad en snijd in blokjes van circa 3 cm. U moet circa 500 gram pompoen overhouden. Verwijder het zaad en de zaadlijsten van de paprika en snijd die in even grote blokjes als de pompoen.

Schep de tomaten, pompoen en paprika door de kikkererwten wanneer die bijtgaar zijn. Breng op smaak met zout. Zet het deksel weer op de tajine, draai het vuur iets hoger en breng aan de kook. Draai het vuur weer matig en laat afgedekt circa 20 minuten sudderen, of tot de pompoen net gaar is. Bestrooi met de gehakte peterselie en dien op in soepborden. Geef er het opgewarmde brood bij.

Kim Maclean

Morgen: speltpasta met sperziebonen

    • Kim Maclean