Jeugdig Ajax zwaar onderuit

Ajax verloor met de jonge debutanten Donald en Anita van Werder Bremen.

Achteraf mocht Ajax, al snel met tien man, nog blij zijn dat de schade beperkt bleef.

Olaf Lindenbergh krijgt al na 25 minuten rood. In de tweede helft ging Ajax vervolgens kansloos ten onder. Foto Reuters Ajax Amsterdam's midfielder Olaf Lindenbergh (3rd R) receives a red card by referee Lucilio Batista during their UEFA Cup round of 32 soccer match against Werder Bremen in Bremen February 14, 2007. REUTERS/Christian Charisius (GERMANY) REUTERS

Mitchell Donald (18) en Vurnon Anita (17) kregen hun voetbalopleiding op het sportcomplex ‘De Toekomst’ gelegen op een paar honderd meter van de Amsterdam Arena. De jeugdvoetballers maakten gisteren tegen het Duitse Werder Bremen verrassend deel uit van het ‘heden’ van Ajax. Het talentvolle tweetal kon in het Weserstadion niet voorkomen dat de formatie van trainer Henk ten Cate met 3-0 ten onder ging. Volgende week volgt de return in Amsterdam.

Drie minuten na rust maakte de Duitse international Per Mertesacker met een schot uit een afgeslagen hoekschop de openingstreffer. Anita stond op de doellijn, maar zag de bal langs zich het doel in suizen. In de 54ste minuut stond de nummer 33 van Ajax wederom als een laatste bewaker achter doelman Maarten Stekelenburg tussen de paal. Dit keer leek Anita wel redding te kunnen brengen na een kopbal van de Braziliaan Naldo. Tot woede van alle Ajacieden wees scheidsrechter Lucilio Cardoso naar de middenstip. Een blunder van de Portugese arbiter. Twintig minuten voor tijd maakte Torsten Frings de malaise voor Ajax compleet door de 3-0 achter Stekelenburg te schieten.

Ten Cate zag zijn selectie in de aanloop naar het duel in de derde ronde van het UEFA-Cupduel gaandeweg steeds kleiner worden. De verdedigers Urby Emanuelson, Thomas Vermaelen en Zdenek Grygera waren door blessures niet beschikbaar. De Roemeen George Ogararu was geschorst en de onlangs aangetrokken Edgar Davids was niet speelgerechtigd voor Europees voetbal.

Noodgedwongen nam Ten Cate de jeugdspelers Donald, Anita en Gregory van der Wiel mee naar het noorden van Duitsland. Donald kreeg zelfs een plek in de basis toebedeeld. De rechtermiddenvelder begon bij Ajax in de E1 en is bezig aan zijn negende seizoen bij de club. Afgelopen maand ging hij met Ajax mee op trainingskamp naar Zuid-Afrika. Hij speelde afgelopen zaterdag nog voor de A-junioren van Ajax tegen RKC. Nu trad de donkere profvoetballer aan tegen een ploeg waarin internationals als Miroslav Klose, Torsten Frings en Per Mertesacker speelden. Het werd een verdienstelijk, maar geen glorieus debuut voor Donald die pas een paar weken geleden een profcontract tot 2011 bij Ajax ondertekende. Twintig minuten voor tijd werd hij gewisseld voor Kenneth Perez.

Uitgerekend routinier Olaf Lindenbergh ging na 25 minuten op domme wijze in de fout. De 32-jarige Ajacied liep in een tijdsbestek van twee minuten twee keer tegen een gele kaart aan. Vooral de laatste overtreding tegen Frings was zo opzichtig dat scheidsrechter Cardoso wel een rode kaart moest geven. Vanaf dat moment speelde Ajax eigenlijk al een verloren wedstrijd.

De rode kaart van Lindenbergh leidde wel het Europese debuut van Anita in. De in Curaçao geboren middenvelder kwam het veld in voor aanvaller Tom de Mul. Het jeugdige Ajax hield voor rust zonder al te grote problemen stand tegen Werder. Na de rust bleek echter het grote verschil tussen de ervaren ploeg van Thomas Schaaf en de gelegenheidsformatie uit Amsterdam. De Duitsers walsten in de tweede helft over de tien man van Ajax heen. Achteraf mocht het elftal van Ten Cate nog van geluk spreken dat de schade tot 3-0 beperkt bleef.

Vooraf had Ten Cate al laten weten dat Werder Bremen, de nummer twee in de Bundesliga, waarschijnlijk een maatje te groot zou zijn voor het huidige Ajax. Het sierde de coach dat hij een beroep durfde te doen op spelers uit de eigen jeugdopleiding. Ajax ging uiteindelijk kansloos ten onder door een domme actie van Lindenbergh, een blunder van de scheidsrechter en gebrek aan kwaliteit en routine. Donald en Anita hadden zich hun Europese debuut in het eerste van Ajax wel anders voorgesteld.

    • Koen Greven