ING verrast markt met recordwinst

Het bank- en verzekeringsconcern ING heeft vorig jaar een recordwinst geboekt. Het resultaat, dat veel hoger uitviel dan analisten hadden verwacht, was onder meer het gevolg van lagere belastingen en een goed vierde kwartaal van de verzekeringstak. Dat heeft ING vanmorgen bekendgemaakt.

Minder positief was het resultaat van ING Direct, de internetbank van het bedrijf. De winst van ING Direct daalde in het vierde kwartaal naar 183 miljoen euro, 1 miljoen minder dan in het vierde kwartaal van 2005. De winst was in het derde kwartaal ook al gedaald, met 4 miljoen naar 175 miljoen euro in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Over heel 2006 liet ING Direct overigens wel een stijging zien van de winst voor belastingen: met 16 procent naar 717 miljoen euro.

ING Direct is een van de speerpunten van het concern voor toekomstige groei. Topman Tilmant wees vanmorgen op de sterke groei in het aantal klanten, met 3 miljoen naar 17,5 miljoen aan het einde van 2006. ING gaf geen verwachting voor het onderdeel. Of de winstdalingen gekeerd kunnen worden is onbekend. De investeringen in ING Direct waren hoog in 2006, onder meer 500 miljoen ging op aan marketing. Zowel Tilmant als financieel directeur Maas zeiden dat de kans klein is dat de investeringen in ING Direct dit jaar zullen dalen.

Voor de hele groep kwam de nettowinst in 2006 uit op 7,75 miljard euro, een stijging van 24 procent. De verzekeringsdivisie boekte een winst voor belastingen van 4,89 miljard euro, een stijging van 23 procent. Met name in de Verenigde Staten presteerde de verzekeringstak goed. De bancaire activiteiten boekten een winst voor belastingen van 5,1 miljard euro, een toename van 11 procent.

ING maakte ook bekend dat Maas eind april zal vertrekken. De financieel directeur is dan 60 jaar en gaat met pensioen. Hij werd in 1992 lid van de raad van bestuur en was sinds 1996 financieel directeur. Maas wordt opgevolgd door de Canadees Hele, momenteel de tweede financiële man.