Hoe Irakezen gebruik maken van internet om te overleven

Hoe Irakezen gebruik maken van internet om te overleven Bagdad. Een Iraaks jongetje staat naast zijn ezel en kijkt naar een Amerikaanse pantserwagen die ten zuidoosten van Bagdad rijdt. De Iraakse hoofdstad is veruit de gevaarlijkste plek van het land – het epicentrum van de sektarische burgeroorlog, waar de meeste aanslagen worden gepleegd en waar elke dag tientallen, vaak gefolterde lijken worden gevonden. Om te voorkomen dat ze ook ontvoerd, gefolterd en vermoord worden, gebruiken sommige inwoners van Bagdad een onwaarschijnlijke hulpmiddel: Google Earth. Sommige Irakezen hebben websites opgezet om anderen te helpen uit handen van de doodseskaders te blijven. Op één van deze sites – met de naam Iraq League – worden mensen aangespoord kaarten van hun buurt te maken met behulp van de gedetailleerde beelden die op Google Earth te vinden zijn. Zo kunnen ze aangeven waar in Bagdad de doodseskaders opereren en sluiproutes tekenen om uit hun buurt te blijven. In veel buurten zijn de laatste tijd een soort burgerwachten opgezet: gewapende buurtbewoners die zichzelf en hun familie proberen te beschermen. Om de doodseskaders uit de buurt te houden, kan Google Earth goed van pas komen, aldus de website. Verder geeft Iraq League, die zich vooral op sunnieten richt, een groot aantal tips hoe ontvoeringen te voorkomen: Verander elke dag de routes die je neemt naar je werk of naar de markt. Regel een andere identiteitskaart. Vermijd het gebruik van bepaalde namen, zoals Abu Bakr en Omar, die vaak voorkomen bij sunnieten. Draag geen lange baarden, want die worden geassocieerd met streng gelovige sunnieten. Shi’itische mannen dragen een kortgeknipte baard. (BBC) Bezoek de site van Iraq League: www.iraqirabita.org/english Foto Reuters/Carlos Barria An Iraqi child stands next to his donkey as he watches a U.S. armoured vehicle southeast of Baghdad, February 14, 2007. Picture taken from inside an armoured vehicle. REUTERS/Carlos Barria (IRAQ) REUTERS

Een Iraaks jongetje staat naast zijn ezel en kijkt naar een Amerikaanse pantserwagen die ten zuidoosten van Bagdad rijdt. De Iraakse hoofdstad is veruit de gevaarlijkste plek van het land – het epicentrum van de sektarische burgeroorlog, waar de meeste aanslagen worden gepleegd en waar elke dag tientallen, vaak gefolterde lijken worden gevonden.

Om te voorkomen dat ze ook ontvoerd, gefolterd en vermoord worden, gebruiken sommige inwoners van Bagdad een onwaarschijnlijke hulpmiddel: Google Earth. Sommige Irakezen hebben websites opgezet om anderen te helpen uit handen van de doodseskaders te blijven. Op één van deze sites – met de naam Iraq League – worden mensen aangespoord kaarten van hun buurt te maken met behulp van de gedetailleerde beelden die op Google Earth te vinden zijn. Zo kunnen ze aangeven waar in Bagdad de doodseskaders opereren en sluiproutes tekenen om uit hun buurt te blijven.

In veel buurten zijn de laatste tijd een soort burgerwachten opgezet: gewapende buurtbewoners die zichzelf en hun familie proberen te beschermen. Om de doodseskaders uit de buurt te houden, kan Google Earth goed van pas komen, aldus de website.

Verder geeft Iraq League, die zich vooral op sunnieten richt, een groot aantal tips hoe ontvoeringen te voorkomen:

Verander elke dag de routes die je neemt naar je werk of naar de markt.

Regel een andere identiteitskaart.

Vermijd het gebruik van bepaalde namen, zoals Abu Bakr en Omar, die vaak voorkomen bij sunnieten.

Draag geen lange baarden, want die worden geassocieerd met streng gelovige sunnieten. Shi’itische mannen dragen een kortgeknipte baard. (BBC)

Bezoek de site van Iraq League:www.iraqirabita.org/english