Grote lichtgevende pijlinktvis voor het eerst gefilmd

Rotterdam, 15 febr. In de diepzee iets buiten de kust van de Ogasawara-eilanden bij Japan hebben Japanse onderzoekers voor het eerst een grote lichtgevende pijlinktvis gefilmd. Het schuwe diepzeedier, de Taningia danae, dat 2,3 meter lang kan worden, bleek verrassend snel te zwemmen. De pijlinktvis bewoog zich voort met ongeveer negen kilometer per uur, veel sneller dan op grond van zijn kwabbige vlees werd vermoed. De beelden van de onderwatercamera onthullen ook dat de pijlinktvis de lichtgevende plekjes op zijn armen gebruikt om zijn prooi in verwarring te brengen. Maar wellicht, zo denken de onderzoekers, gebruiken de pijlinktvissen de lichtjes ook om elkaar het hof te maken. De beelden zijn beschreven in de Proceedings of the Royal Society B, en te zien op de website: www.nature.com.