Gehavend AZ dicht bij stunt tegen Fenerbahçe

AZ heeft gisteren een flinke stap gezet op weg naar de vierde ronde van het UEFA-Cuptoernooi. In een voetbalduel vol spektakel speelde de ploeg van trainer Louis van Gaal, na een voorsprong van 3-1, met 3-3 gelijk tegen Fenerbahçe. Het publiek zag zes schitterende doelpunten. Volgende week donderdag moet de Turkse koploper bij de return in Alkmaar minimaal één keer scoren om uitschakeling te voorkomen.

Hoewel AZ een voorsprong uit handen gaf en een zege dichtbij was geweest, waren spelers en trainer niet ontevreden over het resultaat. Door verschillende oorzaken miste AZ belangrijke spelers: Barry Opdam, Shota Arveladze, Stijn Schaars, Simon Cziommer, David Mendes da Silva en de doelmannen Khalid Sinouh en Joey Didulica. De selectie van AZ in Turkije telde slechts zestien spelers.

Van Gaal gaf vooraf al aan dat hij vooral de ervaring van Arveladze goed had kunnen gebruiken in „de hel” van Istanbul. De 52.000 Turkse toeschouwers maakten gedurende de hele wedstrijd veel kabaal, maar van de verwachte heksenketel was geen sprake. Als AZ in balbezit was, bleek communiceren in het veld desondanks bijna onmogelijk. Het jonge elftal van Van Gaal – gemiddelde leeftijd 22,9 jaar – ging verrassend goed om met die omstandigheden.

AZ koos ook tegen de Turkse koploper voor een aanvallende manier van voetballen. Al na acht minuten liet Danny Koevermans na zijn ploeg op voorsprong te schieten. Niet veel later viel de verdiende openingstreffer alsnog. Demy de Zeeuw hoefde na een mooie aanval de bal alleen maar in het doel te tikken: 0-1.

Boy Waterman, die zijn Europese debuut voor AZ maakte, moest na een klein half uur de gelijkmaker incasseren, al kon hij daar weinig aan doen. Tumer Metin kreeg de bal net buiten het zestienmetergebied aangespeeld en de middenvelder schoot knap raak: 1-1.

In de tweede helft nam de druk van Fenerbahçe toe, maar was AZ via counters het gevaarlijkst. Nourdin Boukhari en Julien Jenner leken de return zelfs tot een formaliteit te maken, toen beide spelers binnen één minuut doel troffen: 1-3. Maar Fenerbahçe kwam in een kort tijdsbestek terug tot 3-3. In de slotfase kreeg vooral de thuisclub nog kansen, maar had AZ via Dembélé ook zicht op de overwinning.

„We hebben het in de tweede helft uit handen gegeven”, zei Van Gaal voor de camera van RTL7. „Soms zijn we nog te druistig en willen we te veel. Het is jammer dat het nog 3-3 wordt, we hadden meer verdiend. Maar uiteindelijk is een gelijkspel natuurlijk een goed resultaat. We begonnen zeer goed, dat is nieuw voor ons in een topwedstrijd.” (ANP)