Galerieselectie

David PowellTremolo is David Powells eerste tentoonstelling in Nederland sinds zijn solo in het Stedelijk Museum in 1997. In de tussenliggende jaren woonde de kunstenaar in Londen, werkte hij voor collega’s Gilbert & George en Sarah Lucas, schreef hij artikelen voor boeken en catalogi en nam hij zijn eigen werk onder de loep. Sinds 2002 woont Powell weer in Amsterdam en is hij weer begonnen met schilderen. Zijn nieuwe doeken zijn als compilaties van beelden uit het geheugen. Fragmenten van mensen, locaties en gebeurtenissen overlappen elkaar.

Schilderijen van David Powell. 17 febr t/m 17 maart in Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Lucy WoodDe Britse kunstenaar Lucy Wood maakt beelden die er op het eerste gezicht aantrekkelijk uitzien door het gelikte gebruik van materialen, maar die bij nader inzien gemene trekjes hebben. Zo exposeerde ze op haar vorige tentoonstelling bij Upstream Gallery een reusachtige muizenval, groot genoeg om een mens mee te vangen. Ze vulde een boksbal met scheermesjes, reconstrueerde de plattegrond van Londen met stukjes pistool en bouwde een brug van glas over een Amsterdamse gracht. Op haar expositie Terminal toont ze nieuw werk.

Sculpturen van Lucy Wood. T/m 10 maart in Upstream Gallery, Kromme Waal 11, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u

Hiryczuk/ Van OevelenHet kunstenaarsduo Hiryczuk/ Van Oevelen toont in De Expeditie een ensemble van vijf monumentale fotowerken met de titel Sceneries. Op ieder werk staat een figuur afgebeeld, een jonge man of vrouw en in één geval twee kinderen, die compleet in hun eigen wereld op lijken te gaan. Zo is op een foto een meisje bezig met het bouwen van een miniatuurlandschap. Maar haar aandacht lijkt verslapt, en haar ogen kijken een andere kant op. De fotowerken worden gepresenteerd op lichtbakken, waardoor alle details zichtbaar worden.

Fotowerken van Hiryczuk/ Van Oevelen. T/m 10 maart in Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam. Wo t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Pierre BergianDe Belgische kunstenaar Pierre Bergian is als schilder autodidact. Hij studeerde kunstgeschiedenis en werkte onder meer als archeoloog, maar had eigenlijk architect willen worden. De interieurs die hij nu schildert zijn daarvoor in zekere zin een compensatie. Op zijn doeken staan hoge kamers afgebeeld. Op een enkel meubelstuk na zijn ze leeg, al hangen er wel kunstwerken aan de wanden. Doorkijkjes door deuropeningen naar aansluitende ruimtes doet vermoeden dat het om museale zalen gaat.

Schilderijen van Pierre Bergian. T/m 6 maart in galerie Josine Bokhoven, Prinsengracht 154, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Korea NowDe presentatie van Canvas International Art was vorige week een van de opvallendste op de kunstbeurs Art Rotterdam. Getoond werd een selectie van werken van jonge Koreaanse kunstenaars, die opvielen vanwege het opmerkelijke materiaalgebruik en de technische perfectie. Zo maakte Nampyo Kim schilderijen door lappen fluweel net zo lang te borstelen en te bewerken tot fraaie landschappen ontstonden, en bouwde Ji Yong-Ho woeste tijgers en hertenkoppen van autobanden. De tentoonstelling van Art Rotterdam krijgt nu vervolg in Canvas.

Korea Now. 17 febr t/m 3 maart in Canvas International Art, Fokkerlaan 46, Amstelveen. Do t/m za 14-18u.

En verderSchilderijen van Sven-Ole Frahm t/m 4 maart in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam; schilderijen van Kiki Lamers t/m 24 febr in Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam; foto’s van Paul Kooiker t/m 18 febr in Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam; schilderijen van Helen Verhoeven t/m 24 febr in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; wandobjecten van Cornelius Rogge t/m 25 febr in Galerie de Zaal, Koornmarkt 4, Delft; collages van Paul Cox, Anuli Croon en Katja Mater t/m 25 febr bij Berendsen Galerie, Hoogstraat 32, Rotterdam; foto’s van Marjan Teeuwen t/m 4 maart in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam.