De aarde neuriet onhoorbaar

Rotterdam, 15 febr. De afgelopen tien jaar zijn geofysici zich ervan bewust geworden dat de aarde, nagenoeg onmerkbaar, een beetje vibreert. Dat gebeurt met zogeheten `infrasone` frequenties tussen de een en tien millihertz - alsof de aarde onhoorbaar een beetje neuriet. In het vakblad Nature komt de Amerikaanse geofysicus Spahr Webb vandaag met nieuw bewijs dat deze vibraties worden opgewekt door zogeheten infragravitatiegolven in de oceanen. Dit zijn golven die niet worden opgewekt als de wind over het wateroppervlak scheert, maar wanneer gewone golven breken op de kust. Webb laat zien dat twee of meer van de infragravitatiegolven (met frequenties tussen de een en veertig millihertz en een kleine amplitude) drukgolven kunnen veroorzaken die de aarde aan het neuriën zouden kunnen brengen.