‘Chick comedy’ over strings

In ‘Onschuldig’ gaat Kristel Zweers haar ergernissen te lijf.

„Wat is het volgende, een luier die in je string past?”

Kristel Zweers zegt dat ze „net dertig” is, dat haar vriend onlangs niet in monogamie bleek te geloven, dat ze geen kinderen wil („de pil is mijn Prozac”) en dat haar moeder desondanks telkens het onderwerp kinderen ter sprake brengt. Aldus, in het kort, de voornaamste ingrediënten van haar cabaretsolo Onschuldig, een programma in standup-stijl waarvoor misschien de term chick comedy moet worden verzonnen.

In kernachtige zinnen gaat Zweers de ergernissen te lijf die de bronnen voor haar grappen vormen. Op bozige toon bespreekt ze vrouwenjaloezie, de drukte die over uiterlijke zaken wordt gemaakt, de M-vrouwen die in winkels toch steeds de S-maatjes aantrekken, de strings die er nu ook al kindermaten zijn („wat is het volgende, een luier die in je string past?”) en de meisjes van dertien die hun vriendjes pijpen voor een breezertje. „Toen ik dertien was, had je nog niet eens breezers.”

Soms voert Zweers haar stem naar schrille hoogtes die mij niet erg kunnen bekoren. Dat geldt eveneens voor het halfslachtig ingelaste nummertje paaldansen, dat weinig met de rest van het programma te maken lijkt te hebben.

Maar een talent voor gespierde grappen over het moderne leven heeft Zweers wel.

Cabaret

Onschuldig

Door Kristel Zweers. Tournee t/m 23/5.

Voor meer informatie, bel: 020-6228074, of kijk op www.standupcomedy.nl of www.kristelzweers.nl

    • Henk van Gelder