Bremen loopt jong Ajax onder de voet

Olaf Lindenbergh wordt door de Portugese scheidsrechter Batista al na 23 minuten van het veld gestuurd, na twee gele kaarten. Foto Reuters Ajax Amsterdam's midfielder Olaf Lindenbergh (C) receives a red card by referee Lucilio Batista (back covered) beside teammates Jaap Stam (L) and Wesley Sneijder during their UEFA Cup round of 32 soccer match against Werder Bremen in Bremen February 14, 2007. Bremen won the match 3-0. REUTERS/Christian Charisius (GERMANY) REUTERS

Werder Bremen3Ajax0

Ruststand 0-0. 48. Mertesacker 1-0 , 56. Naldo 2-0, 71. Frings 3-0. Scheidsrechter: Batista (Por). Toeschouwers: 38.000.

Ajax dreigt dit seizoen roemloos te verdwijnen van het internationale voetbalpodium. De kansloze nederlaag gisteravond tegen Werder Bremen gaf gisteravond voor de return van volgende week in Amsterdam weinig hoop om de derde ronde van de UEFA Cup door te komen. Dat is een nieuwe domper voor de ploeg die eerder dit seizoen voor de Champions League werd uitgeschakeld door FC Kopenhagen en ook in het Europese troosttoernooi al zwak speelde tegen Espanyol en Sparta Praag.

Zelfs trainer Henk ten Cate heeft op voorhand geen hoge verwachtingen van het tweede treffen met Werder Bremen, volgende week donderdag in de Arena. „Als je realistisch bent, dan hebben wij nog minder kans”, zei hij. „We zijn in de return verder verzwakt door de schorsingen van Olaf Lindenbergh en Gabri. Daardoor zullen we nog meer onervaren jeugdspelers moeten opstellen.”

Ajax mist de komende weken door blessures de verdedigers Zdenek Grygera, Urby Emanuelson en Thomas Vermaelen. Dat dwong Ten Cate er gisteren tegen de nummer twee van de Bundesliga toe Olaf Lindenbergh als linkervleugelverdediger in te zetten. Zijn optreden duurde 23 minuten. Toen kon hij vertrekken na een tweede gele kaart vanwege een overtreding bij de achterlijn op de Duitse international Torsten Frings. Dat gebeurde in een fase waarin Ajax soms onbesuisd ingreep, hetgeen door enkele theatrale buitelingen van tegenstanders alleen maar werd geaccentueerd. Lindenbergh trok na afloop het boetekleed aan. „Ik had Frings beter kunnen laten voorzetten”, erkende hij. „Maar ik gleed uit en raakte zijn benen. De eerste gele kaart vond ik wel wat zwaar bestraft. Mijn tegenstander begon al over het veld te rollen na een lichte aanraking.”

Volgens Ten Cate hoefde er niet te worden getwijfeld aan de beslissingen van de Portugese arbiter Batista. Als gevolg van de rode kaart van Lindenbergh konden zijn tactische plannen in de prullenmand. Ajax speelde tot dan toe met twee spitsen (Tom de Mul en Ryan Babel) en een versterkt middenveld. De club die wereldfaam maakte met aanvallend voetbal liet de vleugels onbezet. Daardoor ontbrak er ook voor het wegzenden van Lindenbergh dynamiek en bravoure in het spel. Met wat meer verrassende aanvallen over de flanken had Ajax zeker een treffer kunnen maken. Maar Ten Cate zei dat hij niet anders kon. „Ik moest het middenveld versterken om de verzwakte verdediging te ondersteunen. Met spelers als Grygera en Vermaelen erbij had ik zeker met drie spitsen gespeeld.”

Lindenbergh werd vervangen door het zeventienjarige rechtsbenige vlieggewicht Vernon Anita. Net als Mitchell Donald debuteerde hij gisteravond in het Europese voetbal. Voor Donald (18) was het zelfs zijn eerste officiële wedstrijd in eerste elftal van Ajax. De rechtshalf speelde enkele maanden geleden nog bij de A-junioren. De tiener uit Amsterdam-Slotervaart is al vanaf zijn negende lid van Ajax. Het voelde naar eigen zeggen als een „schok” toen Donald hoorde dat hij tegen Werder een basisplaats kreeg. „Ik had nog nooit voor een vol stadion gespeeld. Spelers als Klose en Diego kende ik alleen van tv. Daar kijk je toch tegen op.” Donald kreeg in de eerste helft zelfs een kans om te scoren toen Sneijder een bal die hij beter zelf had kunnen schieten, voor zijn voeten schoof. „Ik dacht: niet te lang nadenken maar trappen en… ik schoot volledig mis”, vertelde Donald.

Donald en Anita, die beiden werden geprezen door Ten Cate, keken hun ogen uit en konden terugzien op een onvergetelijke avond. Dat gold niet voor de overige Ajacieden. In de eerste helft kwam de defensie wel zwaar onder vuur te liggen, maar hield Maarten Stekelenburg zijn doel schoon. Na rust werd het verzwakte Ajax op het kletsnatte, zware veld door de krachtpatsers van Werder Bremen onder de voet gelopen. Het waren nota bene twee verdedigers die Bremen aan een voorsprong hielpen. Per Mertesacker opende de score nadat Stekelenburg bij een corner twee keer mistastte. De tweede treffer van Naldo was uiterst dubieus. Anita trapte volgens de grensrechter de bal achter de lijn weg, maar volgens de protesterende Ajacieden was de bal niet over de lijn geweest. Tv-beelden gaven geen uitsluitsel. Frings bepaalde de eindstand op 3-0. Diverse keren ontsnapte Ajax aan een grotere afstraffing. Zo raakte Miroslav Klose de lat. De cornerverhouding 12-1 in het voordeel van Werder was illustratief voor de machteloosheid van Ajax. Hedwiges Maduro kreeg nog de beste kans toen hij vrijkwam voor doelman Tim Wiese.

„Voetballend konden we met deze tegenstander nog wel meekomen”, concludeerde Ten Cate. „Qua kracht en ervaring kwamen we tekort.” Normaal gesproken kan Ajax zich na volgende week richten op de Nederlandse competitie en het nationale bekertoernooi. Conclusie: de ploeg is ondanks diverse investeringen internationaal verder teruggeworpen.

    • Erik Oudshoorn