Bouwer bekend van Stedelijk

De gemeente Amsterdam heeft aannemer Midreth uit Mijdrecht gekozen om het nieuwe Stedelijk Museum in Amsterdam te bouwen. Dat maakte wethouder Carolien Gehrels (Kunst en Cultuur) vandaag bekend. De Amsterdamse gemeenteraad moet nog instemmen met de aanbesteding.

In de zomer van 2009 moet het nieuwe Stedelijk Museum worden opgeleverd. Eind van dat jaar moet het open gaan. Sinds 1989 wordt er al gesproken over nieuwe huisvesting van het museum. Maar pas in 2004 kwam er daadwerkelijk een nieuw ontwerp van Benthem Crouwel Architecten. De kosten voor de nieuwbouw en de renovatie bedragen circa 76 miljoen euro.

Als de gemeenteraad van Amsterdam instemt met de aanbesteding kan begin mei met de bouw begonnen worden. Wethouder Gehrels is enthousiast dat de bouw nu dichtbij is. „Het Stedelijk is een icoon van Amsterdam en velen kunnen de dag van de heropening op het Museumplein nauwelijks afwachten. Dit is prachtig nieuws voor alle Amsterdammers én alle liefhebbers van moderne kunst en cultuur in de wereld.”

De kosten van de nieuwbouw en renovatie worden voor ongeveer de helft betaald door de gemeente. Daarnaast betalen ook het Rijk, de provincie en particulieren mee. Om particulieren te interesseren was een stichting opgericht onder leiding van Cor van Zadelhoff en Morris Tabaksblat.

Het oude gebouw uit 1985 van het Stedelijk Museum wordt gerenoveerd. Daarin zal de moderne 20ste-eeuwse kunstcollectie van het museum te zien zijn. In de nieuwbouw, een badkuipvormige uitbouw komt de entree, een museumwinkel, restaurant, auditorium, videozaal, en een aantal zalen waar de nadruk zal liggen op tijdelijke, actuele, hedendaagse exposities. In totaal komt er 2.300 m2 expositieruimte bij.

Op dit moment is het Stedelijk Museum gehuisvest in het Post-CS gebouw, naast het CS Amsterdam.