Blij met de bus van Beatrix

Een presentje van koningin Beatrix aan het DAF Museum in Eindhoven. De AA-81, de bus die vijftien jaar dienst deed als vervoermiddel van de koninklijke familie, is maandag persoonlijk afgeleverd door Beatrix’ stalmeester kolonel Wassenaar. „Industrieel erfgoed”, juicht Hans Brian, bestuurslid van het museum.

De eerste koninklijke bus, proficiat!

„Dank u. Dit is een prachtige aanvulling op onze collectie. We bezitten al de DAF Kini, een open autootje met rieten stoelen, dat Juliana en Bernhard tijdens vakanties in Italië gebruikten. Deze DAF SB 220 is voor ons een stuk nostalgie, DAF bouwt immers geen bussen meer. En de markante geschiedenis maakt deze bus extra bijzonder. Hiermee zijn tal van prominenten vervoerd.”

Het Nederlandse bedrijf VDL/Kusters maakte de nieuwe koninklijke bus. Die straalt volgens kenners minder ‘openbaar vervoer’ uit dan de DAF-bus.

„De stalmeester vertelde dat buitenlandse staatshoofden vaak vreemd opkeken als de bus kwam voorrijden. ‘Wat krijgen we nu?’ was dan de vraag. Zo’n eenvoudige bus, dat is toch een mooi staaltje Hollandse nuchterheid? Nee, er zijn geen overdreven luxe stoelen of champagnekoelers aan boord. Een keukenblokje, een eenvoudig toilet en een kleine garderoberuimte, dat is alle comfort. Wat wel bijzonder is voor zo’n oude bus: een lage instap. Daardoor bevond de koningin zich niet te hoog boven haar toezwaaiers.”

Is het koninklijk toilet te bezichtigen?

„We maken buiten de bus een verhoging, zodat bezoekers naar binnen kunnen kijken. De bus verkeert in geweldige staat, dat willen we graag zo houden. Voor de zekerheid hebben we daarom de koninklijke standaard en de kentekenplaten met extra bouten vastgezet.”

    • Arjen Ribbens