Big Brother Hyves

Gebruikers van Hyves kunnen elkaar straks op hun mobieltje lokaliseren.

Op een plattegrond valt te zien welke vrienden in de buurt zijn.

Gebruikers van online vriendennetwerk Hyves kunnen straks op een stadsplattegrond op hun mobieltje zien waar vrienden eten, werken of rondfietsen. Hyves wil namelijk komend jaar, in samenwerking met KPN, een mobiele internetdienst aanbieden waarmee dit mogelijk is. „De bekende kritiek is natuurlijk dat we toegaan naar een Big Brother-tijdperk”, zegt Raymond Spanjar, mede-oprichter van online vriendennetwerk Hyves, „maar de gebruiker blijft altijd de baas. Hij bepaalt wanneer en door wie hij gezien wordt”.

KPN biedt nu al diensten aan – location-based services – waarmee consumenten via hun mobieltje kunnen uitvinden hoe dicht ze bij bepaalde adressen zijn zoals een parkeergarage, bushalte of restaurants. Die locaties kunnen getraceerd worden met het Global Positioning System (GPS) of met telefoonantennes. Voor het eerst kunnen KPN-abonnees straks ook nagaan waar andere mensen met een abonnement zich bevinden. Het bedrijf hoopt dat de samenwerking met Hyves gaat bijdragen aan de bekendheid van mobiel internet.

Met de nieuwe dienst lokaliseert KPN zowel de gebruiker die inlogt op Hyves als zijn ingelogde vrienden op het netwerk. Volgens Stephen Hufton van KPN moet je de registratie van je bewegingen door telefoonantennes vergelijken met de slingertochten van Tarzan, die zich van liaan tot liaan door de jungle voortbeweegt. „In de stad slinger je door de zones van telefoonantennes, om de 50 vierkante meter een andere. Zo nauwkeurig kunnen we dus bepalen waar iemand is. Dat is niet zo exact als met GPS, maar veel telefoons zijn daar nog niet mee uitgerust”, zegt Hufton.

Spanjar van Hyves ziet grote mogelijkheden, vertelt hij in een café in Amsterdam. Spanjar: „Op het eerste gezicht ken ik niemand in dit café. Maar ik schat dat ongeveer 20 procent van hen op Hyves zit. Als ik straks telefonisch inlog, kan ik meteen zien welke leden er nog meer in dit café zitten, en of zij bevriend zijn met mijn vrienden. Dat maakt contact maken veel gemakkelijker.”

Hoeveel gebruikers van Hyves straks via hun telefoon kunnen zien waar andere leden zijn en waar ze naar toe gaan, hangt af van het aantal deelnemende telefoonproviders. Spanjar: „We praten met meerdere, maar weten niet of alle netwerken hun bellers kunnen lokaliseren. En we willen niet wachten tot over twee jaar alle telefoons met GPS zijn uitgerust. De dienst moet dit jaar op de markt, desnoods in eerste instantie alleen met KPN.”

Wat zijn de gevolgen als Hyves-leden straks als Big Brother hun vrienden kunnen volgen? Spanjar: „Die vergelijking gaat niet op omdat de gebruiker altijd zelf bepaalt of hij zijn locatie wil delen met anderen. Maar een dienst als deze kan natuurlijk wel psychologische en sociologische gevolgen hebben. Dit soort diensten kunnen onze manier van samenleven sterk beïnvloeden op het gebied van menselijke relaties. De autonomie van de gebruiker is daarom het allerbelangrijkst.”

Waarborg voor de privacy van de leden van Hyves is dat zij iedere keer moeten toestemmen in lokalisering. De dienst kan volgens Hyves en KPN eenvoudig en kostenloos worden aangezet en uitgezet. Bovendien kunnen de leden zich afschermen voor bepaalde contacten uit hun netwerk. Locatiegegevens die via telefoonnetwerken worden doorgegeven, kunnen wettelijk niet zomaar worden openbaar gemaakt. Omwille van de privacy worden die gegevens alleen vrijgegeven door providers als klanten daarvoor toestemming geven of bij strafrechtelijk onderzoek.

Dat Hyves geen simpel vriendennetwerkje meer is, blijkt wel uit de politici en ondernemingen die op Hyves actief zijn. Maar Hyves wil locatiegegevens niet zomaar delen met deze gebruikers. Spanjar: „Een grote hyve met tienduizenden vrienden, zoals die van Wouter Bos of Rita Verdonk, is geen gewoon vriendennetwerk. Het is dan ook de vraag of de dienst ook op zo’n politieke hyve gebruikt moet worden”

Ook wil Hyves zich volgens Spanjar terughoudend opstellen ten opzichte van (horeca)bedrijven die op het online vriendennetwerk actief zijn. Spanjar: „Bedrijven hebben toekomstdromen over de mogelijkheden van de dienst, maar houden vaak onvoldoende rekening met de wensen van gebruikers. De nieuwe dienst is dan ook bovenal bedoeld voor de ‘gewone’ gebruikers van Hyves.”

Sluit je aan bij het online vriendennetwerk Hyves op:www.hyves.nl

    • Laura van Baars