Basescu: corruptie in politiek aanpakken

De Roemeense president Traian Basescu wil corruptie in de politiek aanpakken door de kieswet te wijzigen. Hij zei gisteren in een toespraak in het parlement dat hij over die wijziging een referendum uitschrijft.

Tot dusverre worden parlementariërs in Roemenië gekozen op partijlijsten. De kiezer heeft niets te zeggen over de samenstelling van die lijsten en kan ook niet uitmaken welke parlementariërs een zetel veroveren en welke niet.

Daardoor, aldus Basescu in zijn toespraak, wordt politiek in Roemenië in achterkamertjes beslist. „Achter gesloten deuren beschermen politici zonder echte steun van de kiezers gelijkgezinde politici.” Corrupte zakenlieden behouden volgens de president macht door de invloed die ze hebben op toppolitici. „Het is essentieel dat politici zich losmaken uit die tandem en werken in het algemeen belang in plaats van in het belang van deze clientèle.” Basescu hekelde ook het feit dat op corruptie betrapte politici zich uiteindelijk nergens iets van aantrekken: „Ik zie dat politici met beschuldigingen over corruptie worden geconfronteerd, maar ik zie niemand aftreden. Dat zou niet mogelijk zijn als politici direct door de kiezers worden gekozen.”

Volgens Basescu blijft het probleem van de corruptie niet beperkt tot het parlement, maar bestaat het op elk niveau in het politieke leven in Roemenië: „Het kwaad heeft ons hele politieke en bestuurlijke systeem aangetast.” Hij wees op het gevaar, dat „gabbers van politici” toegang krijgen tot EU-fondsen voor Roemenië.

De afgevaardigden van drie oppositiepartijen, de sociaal-democratische PSD, de ultranationalistische Groot-Roemenië Partij PRM en de Conservatieve Partij PC, liepen vóór Basescu’s rede het parlement uit. Deze partijen begonnen onlangs een procedure voor de afzetting van de president wegens ‘schendingen van de grondwet’.

Basescu zei niet wanneer het referendum over de wijziging van het kiesstelsel gaat plaatsvinden. De president heeft het recht referenda uit te schrijven over zaken van nationaal belang. Het parlement kan zo’n initiatief niet tegenhouden. (Rompres, Reuters)