AZ spectaculair gelijk bij Turks Fenerbahçe

Voetbalclub AZ heeft gisteravond een goede uitgangspositie verworven in de eerste knock-outfase van het UEFA-Cuptoernooi. Het team van coach Louis van Gaal speelde in een spectaculaire wedstrijd 3-3 gelijk bij het Turkse Fenerbahçe. De return wordt volgende week donderdag in Alkmaar gespeeld.

Hoewel de thuisclub de eerste kansen creëerde, kwam AZ na een mooie aanval via Danny Koevermans en Maarten Martens op voorsprong. De mee opgerukte Demy de Zeeuw kon zomaar binnentikken. Net voor het half uur maakte Tümer met een mooi afstandsschot gelijk.

Na ruim een uur spelen leek AZ de wedstrijd te beslissen. De nieuwe aanwinst Nourdin Boukhari en Julian Jenner maakten binnen de minuut met twee fraaie treffers van net buiten het strafschopgebied 3-1. Maar nog geen kwartier later stond het opnieuw gelijk. Sanli en nogmaals Tümer maakten de goals voor de thuisploeg.

„We hebben het in de tweede helft uit handen gegeven”, vond Van Gaal na afloop. „Soms zijn we nog te druistig en willen we te veel”, sprak hij voor de camera van RTL 7. „Het is jammer dat het nog 3-3 wordt, we hadden meer verdiend. Maar uiteindelijk is een gelijkspel natuurlijk een goed resultaat. We begonnen zeer goed, dat is nieuw voor ons in een topwedstrijd.”

Ook doelpuntenmaker Boukhari, in de winterstop overgenomen van het Franse Nantes, was toch wat teleurgesteld. „We hadden hier zeker kunnen winnen. Maar nu moeten we het thuis afmaken.”

In het UEFA-Cuptoernooi speelde AS Nancy met 1-1 gelijk bij Sjaktar Donjetsk uit Oekraïne. De van FC Utrecht overgenomen Marc-Antoine Fortuné bracht de Fransen negen minuten voor tijd op voorsprong, maar drie minuten later maakte de Kroaat Dario Srna de gelijkmaker.

Het Israëlische Maccabi Haifa speelde verrassend met 0-0 gelijk bij CSKA Moskou, in 2005 nog de winnaar van de UEFA Cup. De wedstrijd werd in Vladikavkav gespeeld, vlakbij de opstandige regio Tsjetsjenië, 1.500 kilometer ten zuiden van Moskou, omdat het in de Russische hoofdstad te koud is om te voetballen. Uit angst voor aanslagen tegen zowel de Russen als de Israëli’s waren er meer agenten dan toeschouwers.

Bekijk alle uitslagen op www.uefa.com