Amerikaanse leger wil dat serie `24` ophoudt met martel-scènes

Rotterdam. De televisieserie 24 heeft een slechte invloed op Amerikaanse militairen die in Irak gevangenen martelen. Dat zei oud-kolonel Stu Herrington op een bijeenkomst in Hollywood waar mensenrechtenorganisatie Human Rights First hem en andere militairen confronteerde met de makers van de onder de troepen in Irak zeer populaire politieke actiethriller. Volgens Human Rights First gebruiken ondervragers in Irak verboden methoden die ze leren uit 24. Generaal Patrick Finnegan, de rector van de militaire academie Wetspoint, wil daarom dat de makers ophouden met dat gemartel, schrijft The New Yorker deze week in een artikel over de serie. Finnegan: ”Ze moeten laten zien dat martelen contraproductief is”. Tony Lagouranis, die voor het leger tussen 2001 en 2005 onder meer in de Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad mensen ondervroeg, vertelde dat hij in Irak zag hoe soldaten nepexecuties gebruikten om gevangenen onder druk te zetten, iets dat ze in de tv-serie hadden gezien. Maar Howard Gordon, producent van 24, stelde dat zijn serie echt geen documentaire of handleiding voor martelen is. ”En evenmin is het een beginnerscursus voor de `War on terror`. We zijn een tv-serie.” Wel vroeg Gordon of de militairen nog marteltips voor de serie hadden.