A’dam: homo huwen moet

Alle Amsterdamse ambtenaren moeten bereid zijn homohuwelijken te sluiten. Dat staat in een motie die de gemeenteraad van Amsterdam gisteren heeft aangenomen. De partijen in Amsterdam reageren daarmee op het regeerakkoord waarin juist staat dat ambtenaren van de burgerlijke stand dit mogen weigeren. Alleen het CDA stemde tegen.

Eerder op de dag had burgemeester Job Cohen al zijn teleurstelling geuit over de desbetreffende passage in het regeerakkoord. Hij deed dat bij de onthulling van een plaquette in het stadhuis die het eerste homohuwelijk memoreert, in Amsterdam op 1 april 2001. Cohen zei dat na zes jaar het homohuwelijk geheel is „ingeburgerd”. „Dan is het op zijn zachtst gezegd jammer dat in het regeerakkoord staat dat ambtenaren mogen weigeren. Ik vind juist dat zij de wet horen te volgen.”

De partijen in Amsterdam achten het onbegrijpelijk dat ambtenaren straks „een deel van de wet niet hoeven uit te voeren”. De VVD vergeleek zulke ambtenaren met „een Wilders-fanaat” die weigert een huwelijk tussen twee islamieten te sluiten. Op een vraag van het CDA aan de PvdA hoe het kan dat de partij wel heeft ingestemd met het regeerakkoord, zei een PvdA-woordvoerder dat je compromissen moet sluiten. „Je kunt dit er ook niet zomaar weer uit halen. Dan stort wellicht het kaartenhuis van het regeerakkoord in.” Burgemeester Cohen acht overigens de kans klein dat er zich in Amsterdam problemen gaan voordoen. Op dit moment zijn er volgens hem in Amsterdam geen ambtenaren van de burgerlijke stand bekend die weigeren homohuwelijken te sluiten.

In het Amsterdamse stadsdeel de Baarsjes protesteren PvdA-leden met een petitie tegen de passage in het regeerakkoord.

homohuwelijk: pagina 3