7 redenen om thuis te blijven

1 Spel

Anti-Monopoly

University Games, ca. 20 euro

Is er een saaier spel dan Monopoly? Kinderen vinden het super. Maar die hebben geduld en zijn nog verrukt over eigen geld en straatjes. Volwassenen worstelen zich eerst door de eindeloze beginfase. Daarna is snel duidelijk wie wint, maar dan duurt het nog een uur. En tóch is het best leuk het spel nog één keer te doen. Maar neem dan de variant Anti-Monopoly. Toegegeven, het spel ziet er niet zo gelikt uit als het origineel, maar ademt dezelfde sfeer. Toen we het speelden, kwamen alom jeugdherinneringen boven. In essentie zijn de ‘anti’-spelregels hetzelfde, maar de grap is dat de helft van de spelers geen ‘monopolist’ is maar ‘concurrent’, met andere rechten. Concurrenten hoeven niet te wachten met bouwen tot ze alle straten hebben. Een andere Monopoly-achtige, die volgende keer aan bod komt, is het Grote Parkeerspel, dat helaas alleen in een besloten bedrijfsversie van de firma P1 bestaat. Daarin bouw je parkeergarages in plaats van hotels én het bevat een kanskaart waarmee je de bebouwde straat van een ander kunt opkopen: een vijandelijke overname. Da’s pas leuk! (HS)

2 Film

De zwarte meteoor

Ned. 3, 20.25-22.30u.

Nederlandse drama-sportfilm uit 2000 van Guido Pieters. Eind jaren vijftig komt de Zuid-Afrikaanse sterspeler Steve Mokone naar Almelo om voor de plaatselijke voetbalclub Heracles te spelen. Het leven in het provinciestadje verandert danig door zijn komst. De vijftienjarige Felix Verbeek sluit vriendschap met Steve. Naar het gelijknamige, op ware gebeurtenissen gebaseerde boek van sportjournalist Tom Egbers.

3 Reportage

There’s no business like showbusiness

Tien, 22.55-23.30u.

Serie reportages waarin bekende en onbekende artiesten worden gevolgd tijdens hun eindeloze tocht langs buurthuizen, feesttenten en braderieën. Over de leuke en minder leuke kanten van het artiestendom. Vanavond volgen we De Zware Jongens, Albert West en Peter Beense. Laatstgenoemde stort zich vol passie op het Nederlandstalige repertoire als hij de muziek van André Hazes ontdekt.

4 Natuur

Rare streken

Canvas/Ketnet, 20.50-21.45u.

In het begin van de twintigste eeuw leefden er nog maar zeven exemplaren van de zeldzame Aziatische leeuw in de wouden van Gir in het Indische Gujarat. Door beschermingsmaatregelen en het opzetten van het Gir National Park zijn er nu meer dan 300 leeuwen. Maar dat succesverhaal heeft ook zijn keerzijde. Het park is eigenlijk te klein voor zo veel leeuwen en de dieren gaan dan ook geregeld op strooptocht.

5 Lezen

Shakespeare

www.sonnetaday.com

Her en der in mijn boekenkast bevinden zich dikke pillen. Aangeschaft in de jaren dat ik weinig geld had en verzamelde werken een goede investering leken. Dat bracht de complete Kafka, alles van Carry van Bruggen, het levenswerk van Dostojevski en andere banden van minimaal zeven centimeter op mijn plankjes. Daar staan ze te verstoffen, want lezen? Ho maar. Zo dik maakt moedeloos. Natuurlijk heb ik ook The Complete Shakespeare. Een paginaprijs van nog geen 7 (gulden)cent – wie kan daar weerstand aan bieden? Je kunt er prima bloemen in drogen en als deurstopper is -ie ook ongeëvenaard. Maar sinds kort ben ik hem wel aan het lezen. Niet de pil, maar het werk, op sonnetaday.com. ‘Shakespeare wrote over 150 sonnets. Read them all, one at a time’, is het motto van de nieuwsbrief die ik drie keer in de week ontvang. Zo is het te behappen. En nog gratis ook! (CJ)

6 Nephuisdier

Perfect Pet

34,90 euro, www.globe-gadgets.com

Vroeger was er de Tamagotchi. Een virtueel huisdier voor iedereen die wel een kameraadje wilde maar geen zin had in de verplichtingen van een écht huisdier. Wereldwijd werden meer dan 40 miljoen exemplaren van de Tamagotchi verkocht. Maar een beest in de vorm van een plastic ei is ook niet alles en de Tamagotchi verdween dan ook snel weer van het toneel. Nu is er nieuwe hoop voor de liefhebbers van nephuisdieren: de Perfect Pet. Bestel een kat, siamees of puppy en leg het beest prominent in de huiskamer. De nepdieren kunnen namelijk wel ademhalen en knorren, maar hoeven niet naar buiten of hun behoefte te doen. De Perfect Pet wordt geleverd met mandje, halsband, een giftbox in de vorm van een transportdoos en, altijd handig, een adoptiecertificaat. Het tijdperk van de Tamagotchi is nu echt voorbij. (EH)

7 Inschrijven

The Enlightment

www.studiomeiboom.nl, richtprijs 90 euro (binnenkort op de markt, inschrijven via de website)

Wie heeft het niet ooit gedaan? In iemands boekenkast snuffelen op zoek naar, ja, naar wat eigenlijk. Naar aanwijzingen die ons iets onthullen over het karakter van de eigenaar van al die boeken. Niet te verstoppen is The Enlightment, een ontwerp van Studio Meiboom. Een boek over de Verlichting, het serieuzere werk? Ja en nee. The Enlightment is een boek maar ook een lamp. Het ontwerp ontstond vanuit de gedachte dat er veel boeken bestaan over de Verlichting maar geen enkele mét verlichting. Met dit ontwerp hoopt Studio Meiboom mensen aan het denken te zetten over alles waar de Verlichting voor staat. Het ontwerpbureau wilde kijken of er animo zou zijn voor dit product. En die is er zeker, merkt ontwerper Hans Meiboom. Wanneer het te koop is, is nog niet bekend. Inschrijven via de website kan al wel. (NR)

Met bijdragen van Eelco Hiltermann, Carola Janssen, Nicole Robbers en Hendrik Spiering