Zes bommen van Gilbert & George in Tate Modern

Zes bommen van Gilbert & George in Tate Modern Londen. Een bezoeker van het Britse museum Tate Modern bekijkt het werk The Six Bomb Pictures van het Britse kunstenaarsduo Gilbert en George. In het Tate Modern in Londen is gisteren een grote retrospectieve expositie van het kunstenaarsduo geopend met de toepasselijke titel: Gilbert & George: Major Exhibition. Voor de expositie, die de veertig jaar lange carrière van het duo omspant, zijn meer dan 200 kunstwerken bijeen gebracht. Het is de grootste retrospectieve expositie die ooit in het Tate Modern is gehouden. Gilbert en George leren elkaar in 1967 kennen in de beeldhouwklas van de kunstacademie St. Martins in Londen. De Italiaan Gilbert spreekt dan nog geen woord Engels. Ze vallen voor elkaar, al betwijfelt een klasgenoot of ze ooit seks hebben gehad. George was in 1966 getrouwd en heeft twee kinderen uit dat huwelijk. Traditioneel beeldhouwen was niet hun stijl. Ze worden beroemd als duo levende standbeelden, eerst op een expositie in Londen, later overal ter wereld. De kleinere Gilbert altijd links, George rechts. Zingende of zuipende standbeelden, soms met goudgeverfde hoofden, zoals in november 1969 op de trappen van het Amsterdamse Stedelijk Museum. Naast performances maken ze filmpjes en fotomontages. Vrijwel altijd zijn ze zelf te zien. Gilbert en George wonen sinds 1968 in de immigrantenwijk Spitalfields in Oost-Londen. Beelden van hun omgeving verwerken ze vaak in hun kunst. Ze hebben één assistent die helpt bij het scannen. Verder doen ze alles zelf. Bekijk interview met Gilbert & George over de expositie: www.tate.org.uk/modern/ exhibitions/gilbertandgeorge Foto Reuters A visitor is reflected viewing the Gilbert and George new commission entitled 'The Six Bomb Pictures', at the Tate Modern gallery in central London February 13, 2007. The artists' first major retrospective in 25 years was launched on Tuesday , with over 200 pictures. The show will tour extensively in Europe and America. REUTERS/Toby Melville (BRITAIN) zelfmoordterrorisme REUTERS

Een bezoeker van het Britse museum Tate Modern bekijkt het werk The Six Bomb Pictures van het Britse kunstenaarsduo Gilbert en George. In het Tate Modern in Londen is gisteren een grote retrospectieve expositie van het kunstenaarsduo geopend met de toepasselijke titel: Gilbert & George: Major Exhibition.

Voor de expositie, die de veertig jaar lange carrière van het duo omspant, zijn meer dan 200 kunstwerken bijeen gebracht. Het is de grootste retrospectieve expositie die ooit in het Tate Modern is gehouden.

Gilbert en George leren elkaar in 1967 kennen in de beeldhouwklas van de kunstacademie St. Martins in Londen. De Italiaan Gilbert spreekt dan nog geen woord Engels. Ze vallen voor elkaar, al betwijfelt een klasgenoot of ze ooit seks hebben gehad. George was in 1966 getrouwd en heeft twee kinderen uit dat huwelijk.

Traditioneel beeldhouwen was niet hun stijl. Ze worden beroemd als duo levende standbeelden, eerst op een expositie in Londen, later overal ter wereld. De kleinere Gilbert altijd links, George rechts. Zingende of zuipende standbeelden, soms met goudgeverfde hoofden, zoals in november 1969 op de trappen van het Amsterdamse Stedelijk Museum.

Naast performances maken ze filmpjes en fotomontages. Vrijwel altijd zijn ze zelf te zien. Gilbert en George wonen sinds 1968 in de immigrantenwijk Spitalfields in Oost-Londen. Beelden van hun omgeving verwerken ze vaak in hun kunst. Ze hebben één assistent die helpt bij het scannen. Verder doen ze alles zelf.

Bekijk interview met Gilbert & George over de expositie: www.tate.org.uk/modern/exhibitions/gilbertandgeorge