Welbespraakte beleggersactivist

Aandeelhoudersvergaderingen zullen een stuk minder levendig worden, nu Peter Paul de Vries opstapt als directeur van beleggersvereniging VEB.

VEB-directeur Peter Paul de Vries AHOLD CLAIM Vandaag maakten Peter Wakki van Ahold en Peter Paul de Vries (foto) van de VEB in Nieuwspoort in Den Haag bekend dat tot nu toe meer dan 173.000 particuliere beleggers een schadeclaim hebben ingediend bij Ahold. De beleggers eisen compensatie voor de koersval die het aandeel Ahold in 2003 maakte. Dijkstra bv

„Mijn naam is De Vries.” Beleggers, bestuurders, commissarissen en andere bezoekers van aandeelhoudersvergaderingen die dát door de zaal horen klinken, weten één ding zeker: deze vergadering wordt niet saai.

Peter Paul de Vries, de directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is altijd een actieve deelnemer aan het aandeelhoudersdebat geweest. Kritische vragen, vurige interrupties en soms pesterige grapjes. Liefhebbers van zijn felle maar welbespraakte stijl kunnen nog één seizoen van hem genieten. De Vries stapt in oktober op, zo kondigde de VEB vanochtend onverwachts aan. Onverwachts, want De Vries is nog jong; hij wordt in mei veertig.

Ondanks zijn leeftijd is hij een ervaren bestuurder. De Vries kwam bij de VEB in dienst direct na zijn studie bedrijfseconomie in Rotterdam. Op zijn 28ste werd hij directeur. Als puber in Putten was hij al liefhebber van aandelen; hij las liever jaarverslagen dan dat hij naar de disco ging. Op vakantie neemt hij geen romans mee maar prospectussen. Als beleggersvoorman in Nederland verplaatste hij zijn beleggingen naar het buitenland, met een bijzondere liefde voor de Franse beurs.

Onder De Vries’ leiding groeide de VEB uit tot niet te verwaarlozen factor in de strijd voor goed ondernemingsbestuur en tegen excessen van het beurskapitalisme, terwijl het ledenbestand verviervoudigde tot 40.000. De Vries maakte in 2003 deel uit van de commissie-Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur.

De Vries vocht tegen de miljoenenbonus voor Richard Homburg (van vastgoedfonds Uni-Invest), de optieregeling van Ad Scheepbouwer (KPN) en het beloningspakket van Anders Moberg (Ahold). Hij sleepte WorldOnline voor de rechter na de mislukte beursgang in 2000 en roerde zich in de ‘baggeroorlog’ rond HBG. Hij ageerde tegen te lage koopsommen bij overnames als die van KBB door Vendex. En hij zette acties op touw rond affaires en zeperds als die bij Ahold, Getronics en Dexia.

Het minste wat hij zijn tegenstanders vroeg was openheid en transparantie. Deugden waar hij zelf op één punt niet aan voldeed. Want hoe graag hij ook in de media geciteerd wilde worden, zijn mobiele nummer bleef altijd geheim.

    • Philip de Witt Wijnen