Vergeet je problemen: sluit je ogen en wieg je heupen

cd hiphop- soul Sotu The Traveller: Daydreams Appletree Records/Rush Hour ****-

cd hiphop- soul

Sotu The Traveller: Daydreams

Appletree Records/Rush Hour

****-

Voor de 21-jarige Haarlemse producer Sotu The Traveller en zijn muzikale bondgenoten is dagdromen een serieuze bezigheid. Ze maken hun warme, ontspannen muziek niet voor de waan van de dag maar met het hoofd in de wolken. Luister hoe de Amerikaanse rapper Gregg Green op de eerste drie nummers van deze EP zijn met jazz doorspekte dagdromen ontvouwd in rustig ‘spoken word’ en fluisterende zang en vergeet, met hem, je problemen door je ogen te sluiten en zachtjes met je heupen te wiegen. De afrocentrische raps van Gregg Green worden aangevuld met soul van de Nederlandse zangeres Tasha en een ontspannen klankentapijt van de producer die op deze EP centraal staat.

Sotu The Traveller maakt jazzy hiphopmuziek in de traditie van de Native Tongues-beweging uit New York die, op een enkele tekstuele verwijzing na, geen moment aan Nederland doet denken. We reizen langs de torenhoge wolkenkrabbers van platenlabels met geldhonger naar rokerige, schemerige jazzclubs waar rond middernacht loom geïmproviseerd wordt. Met warme bas-lijnen, een miezerend trompetje, een fluwelen gitaarsolo, lustig variërende blazers, krakend vinyl en glasheldere pianoklanken maakt Sotu The Traveller liefdevolle hiphopsoul die ademt en leeft en die uitnodigt om de agenda met een harde klap dicht te slaan, de ogen te sluiten en meedeinend op de jazzy klanken op droomreis te gaan.

De cd Daydreams van Sotu The Traveller wordt zondag gepresenteerd in club Bitterzoet, Amsterdam.

    • Saul van Stapele