Trafigura betaalt voor Probo Koala

Het in Nederland gevestigde handelsbedrijf Trafigura betaalt Ivoorkust 152 miljoen euro wegens het gif dat vorig jaar augustus bij de Ivoriaanse havenstad Abidjan werd gedumpt. In ruil daarvoor belooft Ivoorkust geen gerechtelijke stappen tegen Trafigura te ondernemen, nu of in de toekomst. De overeenkomst is gisteravond bekendgemaakt. Volgens het Ivoriaanse ministerie van Volksgezondheid zijn tien mensen overleden na het inademen van de giftige dampen. Tienduizenden mensen kampten met ademhalingsproblemen, misselijkheid en bloedneuzen.

President Laurent Gbagbo noemde de giframp na tekening van het akkoord „een ongeluk”. „We hebben een regeling getroffen die eerlijk is”, verklaarde Gbagbo. Het geld is bedoeld voor de slachtoffers, maar het is vooral een compensatie voor de gemaakte kosten. De schoonmaakoperatie, die eind vorig jaar werd voltooid, is betaald door de Ivoriaanse regering. Trafigura wil volgens het akkoord een milieuonderzoek financieren en helpen bij de bouw van een fabriek voor de verwerking van huisvuil en een ziekenhuis.

Trafigura was eigenaar van meer dan 400 ton vervuild afval dat op een vuilnisbelt, in woonwijken en in greppels werd geloosd. Het afval werd naar Abidjan verscheept in de olietanker Probo Koala. Volgens Trafigura ging het om gewoon spoelwater.

De deal is geen bekentenis van schuld, zeggen beide partijen. „Noch de regering van Ivoorkust noch Trafigura accepteert aansprakelijkheid voor de gebeurtenissen”, aldus Trafigura in een persverklaring. „Maar het bedrijf neemt zijn rol als wereldburger zeer serieus en steunt daarom de regering financieel.”

„Een slechte schikking is nog altijd beter dan een goed proces”, schreef de pro-Gbagbo krant Notre Voie vandaag in een commentaar. Advocaten willen een schadeclaim indienen namens de slachtoffers.

    • Pauline Bax