Televisie Voorkeur

Profiel herhaalt de uitzending uit december van het vorig jaar waarin een portret van de 78-jarige horecagigant Gerrit van der Valk (foto). Van der Valk kijkt terug op zijn carrière en staat stil bij hoogte- en dieptepunten zoals de ontvoering van zijn vrouw, zijn contacten met de overheid en de Belastingdienst. Ned.2, 22.50-23.35u.

actualiteiten

Netwerk. Aandacht voor een onderzoek onder verpleeghuisartsen over ouderen in verpleeghuizen die slachtoffer zijn geworden van fysiek geweld, verwaarlozing of geestelijke mishandeling. Verder aandacht voor de vraag of de moord op Anne Frank, haar moeder Edith en zus Margot hadden kunnen worden voorkomen als Otto Frank zijn plannen tot emigratie had kunnen realiseren. Dat vermoeden lijkt te worden bevestigd door brieven van Otto Frank die in een archief in New York zijn opgedoken. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Onder meer portretten van de nieuwe minister van Landbouw, Gerda Verburg, en de nieuwe staatssecretaris op Sociale Zaken, Ahmed Aboutaleb. Verder aandacht voor de Amerikaanse militair die voor de herdenking van de Slag om Arnhem vorig jaar in Nederland was en een vrouw heeft verkracht. Amerika wil de militair niet uitleveren aan Nederland. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

War machines: Cruise missiles. Reportage over het ultieme precisiewapen, de kruisraket Tomahawk. Het projectief wordt gevolgd van de lancering tot aan zijn doel. National Geographic, 21.30-22.30u.

Abenteuer Wissen: Industrie am Meeresgrund. Vanavond onder meer over de winning van aardolie uit de Noordzee. ZDF, 22.30-23.00u.

So reiste das Politbüro – Hinter den Kulissen der Macht. De Oost-Duitse regering heeft destijds een lange weg moeten afleggen om deel te kunnen nemen aan internationale politiek. Een kijkje in de wereld van werk- en staatsbezoeken van het Politbüro. ARD, 0.00-0.45u.

The Harlot’s handbook. Over Harris’s lists, een achttiende-eeuws boek dat de talenten van Londense prostituees beschrijft en veel informatie geeft over het dagelijks leven in die periode. BBC2, 0.50-1.20u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gasten zijn onder anderen de leden van de jury van X-factor, Henk Temming, Henkjan Smits en Marianne van Wijnkoop. Ned.3, 19.30-20.10u.

Pauw & Witteman. Gast is Paul van Vliet die na een lange tijd met Anne-Wil Blankers in het toneelstuk Liefdesbrieven speelt. En de Nederlander van Chinese afkomst Ho-Pin Tung die momenteel voor China hoge ogen gooit in de A1-Grand Prix. Ned.1, 23.00-23.55u.

Week van de liefde. Wim Opbrouck praat met Wiesje Marynen-Somville (89) over de liefde. Wiesje is 37 jaar weduwe en voelt zich nog steeds getrouwd. Haar liefde voor hem was zo allesomvattend dat geen enkele andere man zijn plaats kon innemen. België 2 (Canvas), 23.00-23.30u. (In verband met een mogelijk rechtstreeks verslag van de tennispartij van Kim Clijsters tegen de Russische Olga Poetsjkova kan dit gesprek vervallen.)

informatief

Untamed North America: De grote prairies. Vijfde deel in serie van twaalf over de even woeste als indrukwekkende natuur in de Verenigde Staten, Canada en Alaska. Ned.2, 19.50-20.25u.

Real story. De vrijgezelle verslaggeefster Kate McIntyre onderzoekt het fenomeen online daten en ontdekt dat potentiële partners het ook op je portemonnee voorzien kunnen hebben. BBC1, 20.30-21.00u.

Dossier 2300: Het lijk in het meer. Over de dertig jaar oude Carol Park, onderwijzeres en moeder van drie kinderen, die door haar echtgenoot in 1976 werd vermoord. Hij liet haar lichaam verdwijnen in één van Engelands diepste meren en hield het 21 jaar lang geheim. Een verhaal over zeven jaar politieonderzoek dat uiteindelijk resulteerde in de veroordeling van de echtgenoot. RTL4, 22.55-23.554u.

Kunst

Cinema.nl. In deze uitzending onder meer een interview met onder anderen Robert de Niro over The Good Shepherd en aandacht voor het inspreken van de animatiefilm Beestenboel (Barnyard) door Oscar Harris en Pim Koopman. En vanwege Valentijnsdag een compilatie van de mooiste filmzoenen! Ned.2, 23.35-0.05u.

sport

Voetbal. Inleiding en vanaf 20.20 uur rechtstreeks verslag van de wedstrijd Werder Bremen tegen Ajax voor de UEFA Cup. Oud-trainer Danny Blind analyseert de partij. Na deze wedstrijd samenvattingen van de andere wedstrijden waaronder Fenerbahçe tegen AZ. Ned.3, 20.10-23.10u., onderbroken door het Journaal.

Valentijn

Man bijt hond Valentijnspecial. Speciale uitzending met een registratie van de datingdag voor 55-plussers die afgelopen zaterdag in Ede plaatsvond. Sinds november hielp het programma ouderen in hun zoektocht naar de ware liefde. We zien wie er ‘gevallen zijn op’ welke kandidaten, en hoe de ontmoetingen tussen de kandidaten en de brievenschrijvers verliepen. Willeke Alberti treedt op met enkele liefdesmedleys. Ned.2, 18.55-19.50u.