Televisie Overige films

Breakin’ All the Rules (Daniel Taplitz, 2004, VS). Romantische komedie met een vrijwel geheel zwarte cast. Jamie Foxx schrijft autobiografische bestseller over wat te doen nadat je gedumpt bent en wordt zo liefdesgoeroe voor zijn omgeving. Dan raakt hij verwikkeld in allerlei amoureuze avonturen. RTL5, 20.30-22.05u.

Cruel Intentions (Roger Kumble, 1999, VS). Vijfde verfilming van Pierre Choderlos de Laclos’ brievenroman Les liaisons dangereuses uit 1782 speelt in het Manhattan van de jaren negentig. Film over manipulatie en verleiding in rijkeluismilieu werd in deze krant omschreven als ‘veredelde soap’. Camerawerk van Theo van de Sande. Net5, 20.30-22.20u.

Seabiscuit (Gary Ross, 2003, VS). Deze historische film speelt zich af in de eerste helft van de twintigste eeuw, toen Amerika uit een diepe (economische) crisis opkrabbelde. De geschiedenis van het onooglijke, maar dappere racepaard Seabiscuit (dat echt heeft geleefd), zijn trainer en jockey wordt door regisseur Gary Ross wat al te opzichtig als metafoor gebruikt voor de Amerikaanse Droom. De racescènes zijn fraai gefilmd. Met Jeff Bridges en Tobey Maguire. Tien, 20.30-23.05u.

Blue Velvet (David Lynch, 1986, VS). Verontrustende psychothriller van de maker van onder meer Twin Peaks. In kleinburgerlijk Amerikaans stadje doen Kyle McLachlan en zijn brave verloofde Laura Dern verschrikkelijke ontdekkingen: een oor in het gras, de genoegens van het voyeurisme, de perversiteit van Isabella Rossellini en de monsterlijke slechtheid van Dennis Hopper. Arte, 22.30-0.30u., nagesynchroniseerd.

Veronica Guerin (Joel Schumacher, 2003, VS/Ierland/GB). Reconstructie van de laatste twee jaar van het leven van de Ierse journaliste Veronica Guerin (Cate Blanchett), die onthullende artikelen schreef over de drugsmaffia in Dublin en juni 1996 werd vermoord. BBC 1, 23.40-1.15u.