Tekort bij aanleg van HSL-Zuid groter dan eerder aangekondigd

Den Haag. De tegenvaller van 222 miljoen euro voor de HSL-Zuid die demissionair minister Peijs (CDA, Verkeer) vorige maand aankondigde, bedraagt in werkelijkheid bijna het dubbele. Tegelijk is jarenlang een meevaller van ruim 200 miljoen over het hoofd gezien. Dat schrijven financieel stafmedewerkers in de Tweede Kamer aan de commissie Verkeer en Waterstaat. Zij deden onderzoek naar de financiële onderbouwing van de snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Parijs. Die boekhouding is een rommeltje, zeggen ze. De Tweede Kamercommissie debatteert vandaag met Peijs over de nieuwste tegenvallers. Die worden onder meer veroorzaakt door een aanzienlijke vertraging in de oplevering. De treinen gaan niet dit voorjaar maar eind 2008 rijden. De stafmedewerkers tellen vast dat verkeerde rekenmethodes zijn gebruikt.