Te boek als minister

Ahmed Aboutaleb Foto WFA WFA79:ABOUTALEB WORDT STAATSSECRETARIS SOCIALE ZAKEN:AMSTERDAM;13FEB2007 ***ARCHIEFFOTO***- De Amsterdamse wethouder Aboutaleb (PvdA) wordt onder minister Donner staatssecretaris van Sociale Zaken. Foto: Aboutaleb gisteren in Amsterdam WFA/mj/str. Michael Jacobs WFA WFA

Het is een kleine verrassing. Niet dat Ahmed Aboutaleb (Beni Sidel, Marokko, 1961) in het kabinet plaatsneemt, wel dat hij staatssecretaris van Sociale Zaken is geworden. Want de Amsterdamse wethouder stond al maanden te boek als de eerste ‘Marokkaanse’ minister.

Maar Ahmed Aboutaleb is zelf de laatste die iets van teleurstelling zal laten blijken. Om te benadrukken dat het niet om hem gaat, maar om het land en de burgers. Als zoon van een imam uit een dorpje in het Rifgebergte kwam hij in 1976 naar Nederland. Hij doorliep de LTS, MTS en HTS. In 2004 werd hij wethouder in Amsterdam. Na de moord op de cineast Theo van Gogh kreeg hij landelijke bekendheid door zijn harde woorden richting moslimjongeren. Wie de kernwaarden van Nederland niet deelt, die kan beter vertrekken, was zijn boodschap.

Als staatssecretaris gaat hij zich onder meer bezighouden met het arbeidsmarktbeleid en de Wet werk en bijstand, de onderwerpen die hij in Amsterdam ook beheerde. En juist bij werk en bijstand verscheen onlangs een zeer kritisch rapport van de Amsterdamse Rekenkamer. De reïntegratietrajecten van Aboutaleb werkten maar matig, staat in het rapport. De gemeente stak de afgelopen jaren miljoenen in allerlei projecten, maar weinig mensen vonden ook echt een baan.