‘Talibaan gebruiken kinderen in strijd’

Talibaan-strijders hebben kinderen als menselijk schild gebruikt bij gevechten met de NAVO-stabilisatiemacht ISAF in de Afghaanse provincie Helmand. Dat zei een ISAF-woordvoerder vandaag in Kabul.

Met enkele honderden militairen, bijgestaan door het Afghaanse leger, heeft ISAF de afgelopen dagen strijd geleverd in het gebied tussen de provinciehoofdstad Musa Qala, die sinds twee weken in handen is van de Talibaan, en de Kajaki-dam. Volgens gouverneur Wafa hebben zich in het gebied de afgelopen week 700 buitenlandse Talibaan-aanhangers verzameld, die vanuit Pakistan de grens zijn overgestoken. Met operatie Kryptonite probeert ISAF het gebied rond de dam te ontzetten, zodat het mogelijk wordt daar herstelwerkzaamheden uit te voeren.

ISAF meldt dat zeker 31 vijandige strijders zijn gedood, onder wie de Talibaan-commandant die de gevechten van de afgelopen dagen heeft geleid. Volgens ISAF zijn er geen burgerslachtoffers gevallen, maar een stamoudste meldde dat er wel burgers zijn omgekomen. Hij heeft niet gezegd of er kinderen onder hen zijn.

In het zuiden van Uruzgan, even ten noorden van Musa Qala, zijn gisteren twee Afghaanse officieren en een politieagent omgekomen toen zij met ISAF-troepen een inval deden in een huis waar bommen zouden worden gemaakt. (AP, Reuters)