`Spaanse agenten in Guantánamo Bay`

MADRID. De vorige Spaanse regering onder de conservatieve premier José María Aznar heeft politiefunctionarissen naar het Amerikaanse kamp van Guantánamo Bay gestuurd om gevangenen te verhoren. Dat meldde het Spaanse dagblad El País gisteren. De onthulling heeft plaats aan de vooravond van het megaproces tegen 29 verdachten van de treinaanslagen van 11 maart 2004 in Madrid, dat donderdag begint. De verhoren door de Spaanse agenten zijn door het ontbreken van de rechterlijke autorisatie en het illegale karakter van het Guantánamokamp zeer omstreden en mogelijk in strijd met de wet. Volgens een van de voormalige Guantánamogevangenen lieten de Spaanse agenten foto`s zien van een van de 29 verdachten die donderdag terecht staan voor de treinaanslagen. Deze verklaring staat haaks op beweringen van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Ángel Acebes, die in de dagen na de aanslagen zei dat de daders gezocht moesten worden in kringen van de Baskische afscheidingsbeweging ETA.

Interview Bush te lezen en zien via www.nrc.nl/wereld