Rozen & kwartels

‘Como agua para chocolate’ luidt de prachtige titel van een roman van Laura Esquivel. Het verhaal is onbeperkt romantisch en speelt zich af op een Mexicaanse hacienda. Tita wordt geboren in de keuken, ‘te midden van de geur van (…) tijm, laurier, koriander, van gekookte melk, van knoflook en natuurlijk van ui’, waar ze ook opgroeit en leert koken van de kokkin. Op haar vijftiende wordt ze verliefd op Pedro en Pedro op haar. De familietraditie wil echter dat Tita niet mag trouwen; als jongste dochter is ze voorbestemd haar moeder tot de dood te verzorgen. Om toch in de buurt te blijven, trouwt Pedro met Tita’s oudere zus. Waarna Tita zich nog gepassioneerder op haar keukenwerk stort. Op een dag schenkt Pedro, verrukt over haar kookkunsten, haar een bos rode rozen. Tita verwerkt ze in een gerecht en ontdekt een heimelijke vorm van communicatie met haar geliefde. Met elke hap van de kwartels met rozenblaadjes ‘drong ze het lichaam van Pedro binnen, zinnenstrelend, geurig, warm, uiterst sensueel’.

Ondanks dit culinaire geweld duurt het nog tweeëntwintig jaar voor Tita’s liefde geen omweg meer hoeft te maken via Pedro’s maag. In de tijd dat ik het boek las was ik erg gevoelig voor dit soort Latijns-Amerikaans melodrama en die kwartels zijn me bijgebleven als een van de meest romantische gerechten ever. Maar toen ik het recept gisteren nog eens opsloeg viel het een beetje tegen. Een saus van twaalf rode rozen, twee eetlepels anijszaad, twaalf kastanjes en een pithaya leek me niet erg lekker en bovendien, waar haal je midden in de winter eetbare rozen vandaan? Dus maak ik vanavond wel kwartels voor mijn lief, maar dan met rozenblaadjesjam, een beproefd recept uit het eerste Moro-kookboek. Rozenblaadjesjam koop je bij Turkse winkels, net als rozenwater. Je kunt de jam eventueel vervangen door 75 g kweepeerpasta gemengd met drie eetlepels rozenwater.

Valentijnsdiner voor twee:

4 kwartels met een schaar langs de ruggengraat opengeknipt en uitgespreid

voor de marinade:

1 teentje knoflook, in de vijzel tot pulp gewreven met wat zout

1 theelepel kaneelpoeder

1 theelepel komijnpoeder

3 eetlepels rozenwater

1 eetlepel citroensap

voor de saus:

3 eetlepels rozenblaadjesjam

1 teentje knoflook, met wat zout tot pulp gewreven

¼ theelepel kaneelpoeder

1 eetlepel olijfolie

een kneepje citroensap

Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en wrijf de kwartels ermee in. Laat ze minstens twee uur in de koelkast marineren. Meng alle ingrediënten voor de saus en maak op smaak met zout en versgemalen peper. Verhit een grillpan en kwast de kwartels in met wat olijfolie. Grill de vogeltjes 10-12 minuten om en om en serveer ze met de saus. Lekker met een salade van waterkers en granaatappelzaadjes.

Praat erover mee op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil