Rocken met drie gitaren en de fik erin op het podium

cd rock ‘n’ roll El Guapo Stuntteam: Accusation Blues Suburban In naam der rock & roll: vuur! ****-

cd rock ‘n’ roll

El Guapo Stuntteam: Accusation Blues

Suburban

****-

In naam der rock & roll: vuur!

Toch voor de zekerheid het hoesje maar even omdraaien. Staat daar nergens 1970 in plaats van 2007? Dat moet haast wel, gelet op de zoemende bas, doffe drums en driedubbelloops gitaarsalvo’s. El Guapo Stuntteam heeft alle kwaliteiten die Led Zeppelin, Lynyrd Skynyrd en Kiss ooit bezaten, lang voordat de grootheidswaanzin genadeloos toesloeg.

Op de vierde plaat Accusation Blues is EGST de status van speedrockbelofte ontgroeid. Een slideguitar eert de southern rock. Een mondharmonica zuigt je de dampende swamp in. Alleen bevindt Het Zuiden zich nu eens niet in Mississippi of Louisiana, maar in het Belgische Hasselt.

Na het kalme AC/DC-intro, dat eerder al door Turbonegro werd gestolen, barst Back From The Grave los. Dankzij drie (3!) gitaren rockt het hard en in hoog tempo, zonder dat de overdaad aan hormonen ontaardt in patserig noten rammen. Waar nodig wachten de gitaren op hun beurt, dan weer scheuren ze samen. Alleen in noodgevallen als Early Morning Stumble Out Blues kan het een versnelling lager. Het vlamt, ook op het podium. Zeker als daar de mysterieuze mascotte en stuntman Captain Catastrophy opduikt. Die is namelijk nooit te beroerd om zichzelf – uiteraard in naam der rock & roll – in brand te steken.

Frank Provoost

El Guapo Stuntteam speelt morgen met The Datsuns in Vera, Groningen

    • Frank Provoost