Reprimande van IOC voor dopingjager

Dick Pound, de voorzitter van het wereldantidopingbureau WADA, heeft een reprimande gekregen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Aanleiding waren zijn beschuldigingen van doping aan het adres van oud-wielrenner Lance Armstrong.

In 2005, het jaar waarin Armstrong zijn zevende achtereenvolgende Ronde van Frankrijk won, diende de Amerikaan een klacht in bij de ethische commissie van het IOC. De Franse krant L’Equipe bracht na Armstrongs laatste Tour het nieuws dat in zes urinemonsters van de renner in de Tour van 1999 sporen van het bloeddopingmiddel epo was gevonden. De krant berichtte dat op basis van documenten van het Franse dopinglaboratorium in Chatenay-Malabry. Hoewel daarvoor de harde bewijzen ontbraken, zei Pound dat Armstrong epo had gebruikt. In 1999, het jaar waarin Armstrong zijn eerste Tour won, kon epo nog niet worden opgespoord.

In een besluit dat de ethische commissie van het IOC op 2 februari nam maar dat pas later bekend werd, wordt Pound berispt. Pound, ook lid van het IOC, „dient voorzichtiger te zijn, overeenkomstig de olympische gedachte van vriendschap, solidariteit en fair play, wanneer hij publiekelijk uitspraken doet die de reputatie van anderen kunnen beschadigen”.

Armstrong zei gisteren in een telefonische reactie op het besluit van het IOC dat er sprake is van een „grote overwinning”, aldus de Amerikaanse krant The New York Times. Hij wees erop dat het niet gebruikelijk is dat het IOC een van zijn leden een waarschuwing geeft. Armstrong drong er in 2005 op aan dat Pound zou worden gedwongen om af te treden als voorzitter van de WADA en als lid van het IOC. Die wens werd niet ingewilligd. Armstrong wees erop dat Pound sportmensen vaker veroordeelt voordat een dopingzaak is afgerond. Hij noemde de Canadees, die rechtlijnig is in zijn jacht op dopingzondaars, „een clown”.

Pound bagatelliseerde de reprimande van het IOC. „Dat is de manier van het IOC om van Lance af te zijn”, zei hij in een telefonische reactie tegen The New York Times. Hij nam ook geen afstand van zijn uitspraken. „Lance Armstrong heeft waarschijnlijk een Braziliaans regenwoud vernietigd voor al het papier dat hij heeft gebruikt om zijn klachten tegen mij in te dienen”, zei Pound. Armstrong is volgens hem gek geworden. „He’s gone bananas.”