President Bush: ik ben niet uit op een oorlog met Iran

ROTTERDAM. President Bush zegt dat mensen die beweren dat zijn regering uit is op een oorlog met Iran daarvoor politieke motieven hebben. ”Dit is typisch voor Washington, mensen zijn aan het speculeren.” Bush zei dat in een vraaggesprek met het televisiekanaal C-Span. Hij herhaalde nog eens dat zijn beleid erop gericht is ”dit vreedzaam op te lossen”. Binnen en buiten de VS gaan steeds meer stemmen op die waarschuwen dat Washington op een confrontatie met Iran aanstuurt, of dreigt ”een oorlog met Iran in te rollen”, zoals de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur Zbigniew Brzezinski zaterdag zei in NRC Handelsblad. Maar Bush zei gisteren: ”Het Iraanse volk bestaat uit goede, fatsoenlijke, eerbare mensen. En ze hebben een regering die oorlogszuchtig is, luidruchtig, dreigend - een regering die de rest van de wereld tart en zegt: we willen een kernwapen.” Iran zegt zelf dat dat zijn nucleaire programma bedoeld is voor het opwekken van kernenergie.