Overname MyTravel goed nieuws

Aandeelhouder van MyTravel zijn is al jarenlang geen feest. Maar de overname door Thomas Cook kan daar verandering in brengen.

Consolidatie is onvermijdelijk in de sector voor verzorgde vakantiereizen, die in verval is geraakt door de opkomst van goedkope luchtvaartmaatschappijen en internetboekingen. MyTravel ging in 2003 bijna failliet. In december boekte het bedrijf voor het eerst sinds 2001 winst, voor een groot deel dankzij bezuinigingen.

De fusiecombinatie zal naar verwachting jaarlijks zo’n 75 miljoen pond (57 miljoen euro) kunnen besparen door winkels te sluiten en banen te schrappen. Dat kan op jaarbasis 450 miljoen pond opleveren. Het nieuwe bedrijf zal in Engeland de toppositie bekleden en leidende posities krijgen in Duitsland, Scandinavië, de Benelux, Frankrijk en Canada. Qua omvang zal het slechts in TUI zijn meerdere moeten erkennen.

Hoewel de transactie wordt verkocht als een fusie van gelijken, krijgen de Duitsers van Thomas Cook 52 procent van het fusiebedrijf en mogen zij na achttien maanden de topman en de president-commissaris leveren. Ervan uitgaand dat beide bedrijven tegen dezelfde koers-winstverhouding worden gewaardeerd, zou Thomas Cook in theorie zo’n 60 procent moeten hebben, wat impliceert dat het concern een premie van ongeveer 15 procent betaalt voor het verkrijgen van de zeggenschap. Dat helpt verklaren waarom de marktwaarde van MyTravel met bijna 30 procent – ofwel zo’n 310 miljoen pond – is gestegen, meer dan zijn aandeel van 215 miljoen pond in de synergievoordelen.

Aandeelhouder KarstadtQuelle, de eigenaar van Thomas Cook, springt er goed uit. De fusiecombinatie zal haar Londense beursnotering behouden, waardoor het belang van Karstadt makkelijker te waarderen is. In december kocht het Duitse detailhandelsconcern het belang van 50 procent in Thomas Cook dat het nog niet bezat van Lufthansa, in een transactie ter waarde van 1,1 miljard pond. De koersstijging van MyTravel deed de theoretische waarde van Thomas Cook onmiddellijk oplopen naar 1,5 miljard pond.

Als deze transactie al een verliezer kent, is dat First Choice. De Britse concurrent was in gesprekken verwikkeld om zijn divisie voor verzorgde vakantiereizen aan MyTravel te verkopen. Die transactie gaat nu niet door. Met heel weinig schulden zal de combinatie Thomas Cook/MyTravel in staat zijn verder te consolideren en een krachtige concurrent te worden.

Fiona Maharg-Bravo

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld

    • Fiona Maharg-Bravo