Opeens in hoofdrol

Nebahat Albayrak Foto Roel Rozenburg DENHAAG:DEC2001 PVDA_kamerlid Nebahat Albayrak FOTO TWEEDE CAMERA
Nebahat Albayrak Foto Roel Rozenburg DENHAAG:DEC2001 PVDA_kamerlid Nebahat Albayrak FOTO TWEEDE CAMERA Tweede Camera

Verbazing alom toen Kamerlid Nebahat Albayrak (Sarkisla, Turkije, 1968) de nummer twee werd op de PvdA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het Kamerlid had zich weliswaar bewezen als politicus met verstand van zaken op het gebied van justitie, asielzoekers en defensie, maar een plaats direct achter Wouter Bos was te veel van het goede, meenden sommige PvdA’ers.

Albayrak, die rechten studeerde in Leiden en op het ministerie van Binnenlandse Zaken werkte, werd in 1998 Kamerlid. Ze oogstte lof voor de manier waarop zij als Kamerlid haar rug recht hield tegenover de ‘eigen’ staatssecretaris voor asielzaken Job Cohen.

In de verkiezingscampagne kreeg Albayrak onbedoeld een hoofdrol door de kwestie van de Armeense genocide. Zowel CDA als PvdA verwijderde Turkse kandidaten van de lijst die weigerden die genocide te erkennen. Albayrak, die van Turkse komaf is, maar sinds haar tweede jaar in Nederland opgroeide, redde zich eruit door mee te stemmen met een motie van de ChristenUnie over erkenning van de genocide.

Toen in de formatie Jacques Tichelaar optrad als Bos’ secondant, werd dat door velen gezien als diskwalificatie van Albayrak. Nu wordt ze staatssecretaris voor Justitie, belast met vreemdelingen. Haar voormalig fractievoorzitter Jacques Wallage zei het al in 2002: „Zij voltooit de emancipatie van haar familie.”