Old skool Hollywoodflirt

De man met de langste carrière in Hollywood is Mickey Rooney (86).

Vanaf morgen is hij te zien als nachtwaker in ‘Night at the Museum’.

Mickey Rooney, wiens filmcarrière begon in 1926. Foto Reuters Actor Mickey Rooney arrives for the premiere of "The Nativity Story" in Los Angeles November 28, 2006. REUTERS/Danny Moloshok (UNITED STATES) REUTERS

Een van de meest komische Golden Globes-uitreikingen is de sketch tussen Jayne Mansfield en Hollywood-veteraan Mickey Rooney in de jaren vijftig. Vamp Mansfield, in kek jurkje gestoken, steekt een kop boven de gedrongen Rooney uit, zodat hij uitstekend zicht heeft op haar boezem. „Who wants to be tall?”, grapt hij vol zelfspot. Verlegenheid veinzend slaat hij aarzelend zijn arm rond haar wespentaille. Dan glijdt ook nog haar dunne schouderbandje af, tot grote hilariteit van het publiek en Mansfield zelf. De altijd goedgebekte acteur is nu helemaal van zijn à propos.

Een paar jaar later kreeg hij Judy Garland zover om haar hoge hakken uit te gooien en op kousenvoeten met hem een dansje te maken, terwijl ze You’re So Right For Me zingen. Zo hield Mickey Rooney (1920, New York) het vol om de acteur met de langste carrière te worden, van 1926 tot heden, langer nog dan Lillian Gish, die 75 jaar acteerde. Hij is de enige acteur uit de periode van de zwijgende film die ook nog in de 21ste eeuw in films speelt. Vanaf morgen is hij te zien in de avonturenfilm Night at the Museum, als scheidend nachtwaker van het American Museum of Natural History, waar Ben Stiller hem opvolgt. Wat Stiller niet te horen krijgt bij zijn rondleiding, is dat de opgezette skeletten, soldaten en cowboys ’s nachts tot leven komen.

Rooney is old skool Hollywood, charmant en opgewekt, bekend geworden door zoete musicals en moraliserende shows, en met een arendsoog voor vrouwelijk schoon. In The Strip (1951) staat hij samen met Louis Armstrong op het podium, verwikkeld in een heftige drumsolo, maar tussen al het armzwaaien door ziet hij nog kans om met de knappe serveerster te flirten. In het echte leven was hij acht keer getrouwd, als eerste met Ava Gardner. De meeste huwelijken hielden maar een paar jaar stand.

En dat voor een niet al te knappe acteur die zijn carrière begon als zesjarige dwerg in de komedie Not to Be Trusted (1926) en zo klein van stuk is dat hij zijn autobiografie grappend Life Is Too Short doopte. In de Monty Python-film Erik the Viking kreeg hij nog een beetje postuur door een dikke bontjas te dragen en zijn haar te touperen.

In de jaren dertig werd hij beroemd door als negentienjarige, de jongste kandidaat ooit, genomineerd te worden voor een Oscar voor Babes in Arms. Rooney ging door met A Midsummer Night’s Dream (1935), The Adventures of Huckleberry Finn (1939) en National Velvet (1944) met Elizabeth Taylor. Hij heeft altijd beweerd degene te zijn die de nieuwe naam verzon voor Norma Jeane, alias Marilyn Monroe. Na de oorlog ging zijn carrière bergafwaarts, maar in de jaren zestig krabbelde hij weer op, met de Lifetime Achievement Award in 1983 als hoogtepunt.

In 2005 zou er tijdens een pauze in de Super Bowl een reclamefilmpje worden vertoond, waarin de kont van een naakte Rooney kort te zien is terwijl hij de sauna uitrent. Televisiezender Fox weigerde het uit te zenden, want het is per slot van rekening naakt en daar houden ze niet van. Zo had de oude knar zijn eigen kleine relletje.

Ook een andere Hollywoodveteraan duikt op als nachtwaker in Night at the Museum: de 82-jarige Dick van Dyke, die bekend werd door Mary Poppins (1964) en Chitty Chitty Bang Bang (1968). Voor hun overlijden waren het Walter Matthau en Jack Lemmon die met Grumpy Old Men het grootste bejaardenaandeel in Hollywood voor hun rekening namen. Nu vormen Rooney en Van Dyke het nieuwe ‘odd couple’.

    • Mariska Graveland