Nieuwe leider in Asjgabat

President Goerbangoeli Berdymoechammedov van Turkmenistan kust na zijn inauguratie de nationale vlag. Foto AFP Turkmenistan's new President Gurbanguly Berdymukhammedov kisses a national flag during the inauguration ceremony in Ashgabad, 14 February 2007. Regime loyalist Gurbanguly Berdymukhammedov was sworn in as Turkmenistan's new president at a grand ceremony amid hopes for reform in this resource-rich Central Asian nation. AFP PHOTO / POOL / ROSSIYSKAYA GAZETA / OLEG PRASOLOV
President Goerbangoeli Berdymoechammedov van Turkmenistan kust na zijn inauguratie de nationale vlag. Foto AFP Turkmenistan's new President Gurbanguly Berdymukhammedov kisses a national flag during the inauguration ceremony in Ashgabad, 14 February 2007. Regime loyalist Gurbanguly Berdymukhammedov was sworn in as Turkmenistan's new president at a grand ceremony amid hopes for reform in this resource-rich Central Asian nation. AFP PHOTO / POOL / ROSSIYSKAYA GAZETA / OLEG PRASOLOV AFP

De presidentsverkiezingen in Turkmenistan van zondag zijn – geheel naar verwachting – gewonnen door interim-president Goerbangoeli Berdymoechammedov. De kiescommissie maakte vandaag bekend dat hij 89,23 procent van de stemmen heeft gekregen.

Berdymoechammedov is vandaag direct na de bekendmaking in de hoofdstad Asjgabat geïnstalleerd. De plechtigheid werd bijgewoond door buitenlandse gasten als de president van Iran en de premier van Rusland, die naar Asjgabat waren gekomen voordat ze wisten wie er zou worden geïnstalleerd. Berdymoechammedov beloofde bij zijn aantreden het beleid van zijn in december overleden voorganger Saparmoerat Nijazov – bijgenaamd Turkmenbasji, Vader van Alle Turkmenen – voort te zetten. Nijazov heeft Turkmenistan 21 jaar geleid, als een excentrieke alleenheerser die geen enkele vorm van oppositie toestond.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die zondag wel met een delegatie in Turkmenistan aanwezig was maar niet mocht toezien op de verkiezingen – ze mocht slechts kennis nemen van ‘de procedures’ – heeft de stembusslag veroordeeld als „vrij, noch eerlijk”, omdat de oppositie niet was toegelaten.

Alle zes kandidaten kwamen uit de enige toegestane partij. Een lid van de OVSE-delegatie noemde de verkiezingen „een farce”. (AFP)