Nederlandse Gates

Jan Kees de Jager Foto WFA WFA04:JAN KEES DE JAGER STAATSSECRETARIS:DEN HAAG;15FEB2007- ***ARCHIEFFFOTO 13SEP2006***- Jan Kees de Jager, ondernemer en penningmeester van het CDA, wordt staatssecretaris van Financien in het kabinet Balkenende IV. WFA/wc/str. Dirk Hol WFA WFA

Jan Peter Balkenende noemde zijn partijgenoot drie jaar geleden „de Nederlandse Bill Gates”, op basis van de innovatieve kracht die Jan Kees de Jager (Kapelle, 1969) volgens hem aan de dag legde als directeur van het Rotterdamse softwarebedrijf ISM. Toch geldt de ondernemer, voorgedragen als staatssecretaris van Financiën, als een van de onbekenden in het nieuwe kabinet.

De Jager trad in 2000 als landelijk penningmeester toe tot het dagelijks bestuur van het CDA. „Je moet er als partij voor oppassen je niet te veel te laten leiden door de actuele politiek”, zei hij bij zijn aantreden. De Jager schreef mee aan de financiële paragrafen van de laatste twee verkiezingsprogramma’s.

De Jager, bijgenaamd JC, groeide op als zoon van een Zeeuwse fruitteler. Hij studeerde Business Administration aan de Universiteit van Nijenrode, gevolgd door drie afgeronde studies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam: bedrijfseconomie (cum laude), sociologische economie en rechten.

Tijdens zijn studiejaren in Rotterdam zette De Jager samen met een vriend een internetbedrijf op, dat inmiddels 220 medewerkers telt en de vijfde plaats bezet op de ranglijst van de snelst groeiende technologiebedrijven van Nederland. Het hoofdkantoor van ISM eCompany is gevestigd in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam.