Mugabe vraagt geld voor feest

De straatarme bevolking van Zimbabwe wordt gevraagd om een financiële bijdrage voor het grootse verjaardagsfeest voor president Mugabe. Hij wordt op 21 februari 83 en zijn verjaardag zal 1,2 miljoen dollar kosten, aldus een Zimbabwaanse functionaris. Het is echter zeer de vraag of de Zimbabwanen ook maar een cent kunnen of willen bijdragen. Want het land wordt geplaagd door een diepe economische crisis – in januari kwam de inflatie uit op 1.600 procent. Ruim 80 procent van de bevolking is werkloos. De illegale diamantgraverij behoort inmiddels tot de overlevingskunst van de Zimbabwanen. Sinds Mugabes controversiële landhervorming is de graanproductie van Zimbabwe – ooit de graanschuur van Afrika – gekelderd met 40 procent. De lokale krant Standard schreef zondag in een commentaar dat „het ironisch is dat de regering het niet als misplaatst ziet om in deze situatie een praalziek verjaardagsfeest te houden”. (BBC, AFP)