Moeilijk na ‘nee’

Frans Timmermans Foto Roel Rozenburg Frans Timmermans FOTO: Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Frans Timmermans (Maastricht, 1961) heeft, als Europawoordvoerder van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, waarvan hij sinds 1998 deel uitmaakt, moeilijke jaren meegemaakt. Na het nee in het referendum over de Europese Grondwet, waaraan Timmermans als lid van de ‘Conventie’ zelf had meegeschreven, moest hij meemaken dat een groepje fractiegenoten over zijn hoofd heen een nota met eurosceptische standpunten vaststelde.

Met graagte werd Timmermans in Kamerdebatten door Europa-woordvoerders aan de tand gevoeld, die wisten dat hij fractiestandpunten moest vertolken die zijn hart niet hadden. En als staatssecretaris voor Europese Zaken, die zich in het buitenland minister mag noemen, zal hij een betrekkelijk eurosceptisch regeerakkoord moeten uitvoeren.

Timmermans studeerde Frans en maakte eerst carrière als diplomaat. Hij was medewerker van Europees commissaris Van den Broek en particulier secretaris van PvdA-coryfee Max van der Stoel.

Legendarisch was de rivaliteit tussen Timmermans en de andere buitenlandspecialist van de PvdA-fractie, Bert Koenders. Beide mannen vinden elkaar nu terug op de gang van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar Koenders minister voor Ontwikkelingssamenwerking wordt.