Minister Kamp valt aan

Minister Kamp (Defensie) heeft aangifte gedaan tegen degenen die als bron fungeerden in het verhaal over wangedrag in Irak.

Wie zijn de hoofdpersonen?

Minister Kamp is momenteel op afscheidstournee in Afghanistan. President Karzai onderscheidde hem gisteren met een medaille. Foto WFA WFA16:MINISTER KAMP VOOR HET LAATST IN AFGHANISTAN:KABUL;13FEB2007- Minister Henk Kamp is momenteel op afscheidstournee in Afghanistan. Hij arriveerde gistermiddag (12 februari)-op het vliegveld van de hoofdstad Kaboel. De hoofdreden van zijn bezoek vormt de ruim negentienhonderd militairen tellende troepenmacht in Tarin Kowt, Deh Rawod en Kandahar.- De bewindsman stond erop persoonlijk afscheid te nemen van zijn mensen en nog een keer rechtstreeks tegen hen te zeggen hoezeer hij de inzet van de Nederlandse militairen-waardeert. President Hamid Karzai van Afghanistan maakte-vanmorgen van de gelegenheid gebruik Kamp nog eens te doordringen van het feit hoe gelukkig hij is met het Nederlandse aandeel in ISAF. Karzai zette zijn woorden kracht bij door de defensieminister te onderscheiden met de-High State Medail of Ghazi Wazir Mohammad Akbar Khan voor de substanti‘le bijdrage aan de vrede en veiligheid in-Afghanistan door Nederlandse troepen.-Op zijn beurt verraste Kamp de Afghaanse president met een paar oer Hollandse gele klompen en een mini-paar voor Karzais onlangs geboren zoon. WFA/wc/str. Richard Frigge/Defensie WFA WFA

De onthulling die op 17 november de wereld overging – ‘Nederlandse militairen martelden in Irak’ – ontwikkelt zich tot een Haagse kwestie. Demissionair minister Kamp (Defensie, VVD) vindt er, in de laatste dagen van zijn ministerschap, aanleiding in om het naar zijn smaak soms onzorgvuldige gedrag van de pers aan de kaak te stellen. Hij heeft eergisteren aangifte gedaan tegen degene(n) die, gebruik makend van interne stukken op Defensie, de zaak naar buiten hebben gebracht.

Zoals de minister op zijn site duidelijk maakt, gaat het hem daarbij niet alleen om de berichten zelf. Hij vermoedt een politieke manipulatie van de Volkskrant en de PvdA om hem, als prominent VVD-kandidaat, vlak voor de verkiezingen zwart te maken.

Wie zijn de hoofdpersonen in de ruzie tussen Kamp en de Volkskrant?

1 De gepensioneerde bevelhebber van de Koninklijke Marechaussee, generaal Cees Neisingh, die in Elsevier heeft gezegd dat hij de journalisten die al op het spoor van de bedenkelijke behandeling van gevangenen in Irak in 2003 waren, op hun verzoek van achtergrond heeft voorzien. Neisingh heeft er naar eigen zeggen nadrukkelijk op gewezen, dat het Openbaar Ministerie al in 2003 had geconstateerd dat er geen vermoeden van strafbare feiten was – een gegeven dat in het eerste artikel in de Volkskrant op 17 november ontbrak.

2 De hoofdredacteur van de Volkskrant, Pieter Broertjes, die in een interview op Radio 1 zei dat Neisingh de bron was voor het verhaal in de Volkskrant. Hij kondigde een feitenrelaas aan in zijn krant over de totstandkoming van het artikel. Dit verscheen afgelopen zaterdag.

3 Verslaggever Jan Hoedeman van de Volkskrant, die in het feitenrelaas van zaterdag niet rept van Neisingh, maar van een ‘generaal X’, vanwege het journalistieke principe van bronbescherming. Uit het feitenrelaas blijkt dat Neisingh zelf in contact wilde komen met een journalist omdat hij „in zijn maag zou zitten” met een voorval uit Irak.

4 Tweede Kamerlid Ton Heerts (PvdA), die tijdens de totstandkoming van het Volkskrant-artikel, waarmee afgelopen zomer is begonnen, een rol heeft gespeeld in het leggen van contacten tussen Neisingh en Hoedeman. De suggestie in onder meer Elsevier is dat Heerts hierbij politieke motieven had.

5 VVD-partijleider Mark Rutte zei op de dag van de publicatie van het eerste Volkskrantverhaal dat er sprake was van een politieke opzet. Zowel Heerts als de Volkskrant heeft verklaard dat PvdA-leider Bos pas op het laatste moment over de aanstaande publicatie en de betrokkenheid van Heerts daarbij is ingelicht.

De eigenlijke zaak – wat is er gebeurd tijdens de ondervraging in 2003 van Iraakse gevangenen door MIVD-personeel? – lijkt door de aanpak van Kamp uit het oog te verdwijnen. Het onderzoek daarnaar is verwezen naar een commissie van deskundigen die – volgens ingewijden – niet vóór april verslag zal uitbrengen.

    • Raymond van den Boogaard