Limburger met grote ambities

Camiel Eurlings Foto Europees Parlement Camiel Eurlings FOTO: Europees Parlement Europees Parlement

‘Ik hoorde je gisteren op de BBC Engels spreken en kon je eindelijk verstaan”, grapte een collega-Tweede Kamerlid enkele jaren geleden tegen de CDA’er Camiel Eurlings (Valkenburg, 1973). De nieuwe minister van Verkeer en Waterstaat komt uit Limburg en dat kan niemand ontgaan. Hij ís Limburg. Met 24.008 voorkeurstemmen van voornamelijk Limburgse kiezers belandde ‘us Camielke’ in 1998 op eigen kracht in de Tweede Kamer. Vier jaar eerder was hij, als 21-jarige, ook al met voorkeurstemmen in de gemeenteraad van Valkenburg aan de Geul terechtgekomen.

Jongste raadslid, jongste Kamerlid en dan nu met zijn 33 jaar jongste minister. Dat Eurlings, die tweeënhalf jaar geleden vanuit Den Haag naar het Europees Parlement verhuisde, ooit naar de nationale politiek zou terugkeren, stond vast voor iedereen die hem ook maar enigszins kende. Europa was voor Eurlings toch een soort stageperiode. Alleen de snelheid verrast. Eurlings kwam in beeld voor een kabinetspost nadat Joop Wijn twee weken geleden aankondigde niet langer beschikbaar te zijn. Het CDA zat dringend verlegen om een jong gezicht en kwam al gauw bij Eurlings terecht.

Onbekend met het hem toegewezen departement is hij niet. De cum laude afgestudeerde bedrijfseconoom Eurlings begon in de Tweede Kamer als woordvoerder Verkeer en Waterstaat en voerde in die hoedanigheid oppositie tegen de plannen van PvdA-minister Tineke Netelenbos. Het rekeningrijden dat zij toen voorstelde bestempelde Eurlings als „een dwangmatig sturingsmechanisme”. Als minister mag Eurlings nu zelf vorm geven aan het rekeningrijden, dat volgens het regeerakkoord in de komende kabinetsperiode in de vorm van een kilometerheffing moet worden ingevoerd.

De ambitie van de Limburger gaat „wel eens sneller dan zijn kennis”, zei een partijgenoot over hem. Eurlings, die zelf twee jaar geleden tegenover de Volkskrant zei „nooit zo’n planner” te zijn geweest, is een typisch voorbeeld van een alleseter die goed weet welke onderwerpen goed voor zijn profiel. Zo wist hij in het Europees Parlement de politiek beladen portefeuille Turkije te bemachtigen. Hij is voorstander van het Turkse lidmaatschap van de Unie, maar vindt dat Turkije dan wel aan stringente voorwaarden moet voldoen.

En dan is er nog de vrijgezel Eurlings. Hij kent vele exen. „Het leven van een politicus lijkt misschien glamoureus, maar het is keihard werken en het feit dat ik weinig thuis ben, kan weleens tegenvallen in een relatie”, zei hij twee jaar geleden.