‘Kranten hebben profijt van Google’

De uitspraak van de Belgische rechter dat Google News niet mag verwijzen naar artikelen van een aantal Belgische kranten, zal geen gevolgen hebben voor de Nederlandse versie van de nieuwsportal. Dat zegt Henk van Ess, internetdeskundige en oprichter van de zoeksite Voelspriet.nl.

De rechtbank in Brussel oordeelde gisteren dat Google News, een site die actuele informatie van nieuwsbronnen in een verzameling links biedt, geen delen van artikelen van een aantal Franstalige Belgische kranten mag plaatsen. Volgens de rechter maakt Google inbreuk op het auteursrecht door het verwijzen naar artikelen van de kranten.

Volgens Van Ess profiteren Nederlandse kranten op dit moment juist van verwijzingen naar websites op Google News. „De website van Google is veel populairder in Nederland dan in België. Hierdoor komen veel internetters op Nederlandse krantenwebsites via Google News.” De internetdeskundige verwacht dat uitgevers in de toekomst wellicht wél problemen kunnen krijgen met de nieuwsportal. „Op dit moment plaatst Google geen advertenties op Google News. Zodra het bedrijf dat wel gaan doen, dan verwacht ik dat uitgevers een graantje mee willen pikken.”

Michel Frequin, juridisch adviseur van de Nederlandse Dagbladpers noemt de uitspraak van de Belgische rechter „positief”. Frequin: „De uitspraak laat zien dat de informatie van Nederlandse uitgevers niet vogelvrij is.” Net als Van Ess verwacht hij niet dat Nederlandse kranten hun artikelen uit Google News willen schrappen. „Maar het is goed dat de uitgevers zelf kunnen kiezen of ze wel of niet op Google News willen staan.”

Frequin beschouwt de uitspraak van de rechter als een precedent. „Hoewel ik de uitspraak nog niet volledig gelezen heb, wijkt de jurisprudentie in de verschillende Europese landen niet erg van elkaar af. In toekomstige rechtszaken zou de Nederlandse rechter wel eens tot een vergelijkbaar oordeel kunnen komen”, aldus de juridisch adviseur.