Koersval DSM na daling van kwartaalwinst

DSM-biochemicus Jeroen van Roon bekijkt de troebelheid van bier. DSM doet in Delft onderzoek naar ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie. Foto Maarten van Haaff Jeroen van Roon bekijkt de troebelheid van bier. Op de food innovation afdeling van DSM onderzoekt men nieuwe manieren om bier te brouwen. Delft, 5 feb 2007. foto Maarten van Haaff
DSM-biochemicus Jeroen van Roon bekijkt de troebelheid van bier. DSM doet in Delft onderzoek naar ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie. Foto Maarten van Haaff Jeroen van Roon bekijkt de troebelheid van bier. Op de food innovation afdeling van DSM onderzoekt men nieuwe manieren om bier te brouwen. Delft, 5 feb 2007. foto Maarten van Haaff Haaff, Maarten van

De resultaten van chemieconcern DSM over het vierde kwartaal van vorig jaar vallen tegen. De winst daalde, vergeleken met dezelfde periode in 2005, vooral als gevolg van hoge eenmalige kosten.

Analisten reageerden teleurgesteld op de cijfers. Op de Amsterdamse beurs was het aandeel DSM vanochtend veruit de grootste daler van alle AEX-fondsen. Rond het middaguur stond het aandeel DSM 8,3 procent lager op 35,29 euro.

De hoge eenmalige kosten die het chemieconcern in het vierde kwartaal heeft gemaakt, hebben onder meer te maken met een reorganisatie bij de tak die agrochemicaliën produceert en een schikking die het bedrijf trof met het Amerikaanse Cargill, voor de distributie van vitamine E. Hierdoor daalde de nettowinst met 21 procent tot 89 miljoen euro.

Over het hele jaar steeg de winst met 4 procent naar 547 miljoen euro. Bij de meeste divisies steeg het bedrijfsresultaat, behalve bij de voedingstak. Daar wogen de hogere omzetvolumes niet op tegen de gestegen grondstoffenkosten, gedaalde marges en hogere uitgaven aan innovatie.

Voor de voedingstak van DSM wordt 2007 een spannend jaar, liet bestuursvoorzitter Peter Elverding weten. Dat geldt met name voor de vitamine- en fijnchemiedivisie die in 2003 werd overgenomen van het Zwitserse Roche. De contracten die de divisie nog had lopen met diverse afnemers lopen dit jaar af. DSM wil zijn positie op deze markt versterken via lagere prijzen, waardoor de marges waarschijnlijk verder dalen.

Mede daardoor verwacht Elverding dat het bedrijfsresultaat voor DSM dit jaar lager zal uitvallen dan vorig jaar. Verdere oorzaken zijn de economische groeivertraging in Europa en Noord-Amerika, de hoge gasprijs in Nederland en de ongunstige dollarkoers.

De omzet van DSM steeg vorig jaar met 7 procent tot 8,4 miljard.