Kabinet CDA, CU en PvdA is rond

De vorming van het vierde kabinet-Balkenende is afgerond. Van vrijwel alle zestien ministers en elf staatssecretarissen van het kabinet-Balkenende IV werden gisteravond de namen bekend.

Geneticus en Volkskrant-columnist Ronald Plasterk (PvdA) en CDA-ideoloog Ab Klink zijn de opvallendste namen in de nieuwe coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie. Plasterk wordt minister van Onderwijs en Klink minister van Volksgezondheid.

De Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb (PvdA), vaak getipt als minister, wordt staatssecretaris van Sociale Zaken. Het Tweede Kamerlid Tineke Huizinga (ChristenUnie) wordt de nieuwe staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, zo werd aan het begin van de middag bekend.

De coalitiefracties zullen naar verwachting nog deze week nieuwe voorzitters kiezen. Bij het CDA wordt dat Pieter van Geel (nu staatssecretaris Milieu), bij de PvdA vermoedelijk Bos’ secondant in de onderhandelingen Jacques Tichelaar. Mede-onderhandelaar Arie Slob wordt fractievoorzitter bij de ChristenUnie.

Formateur Balkenende voert nog gesprekken met de beoogde bewindslieden. Zaterdag houdt de PvdA een congres over het regeerakkoord en de bewindslieden. De leden kunnen geen aanpassingen eisen in de tekst van het akkoord of de samenstelling van de ministersploeg. Het kabinet wordt eind volgende week geïnstalleerd.