Jozef Stalin met rode neus geveild voor 200.000 euro

Jozef Stalin met rode neus geveild voor 200.000 euro londen, 14 febr. Bij de veilingen in Londen zijn vorige week hoge prijzen betaald. Opvallend was de opbrengst van een slecht schilderij van de Russische dictator Stalin. Eerst mocht het niet worden geveild, toen werd de opbrengst geschat op 10.000 à 15.000 euro en vervolgens werd het doek afgehamerd op 140.000 pond, meer dan 200.000 euro. Het enige dat tussen de afwijzing en de verkoop gebeurde is dat kunstenaar Damien Hirst Jozef Stalin voorzag van een rood clownsneusje. De Britse columnist en cultuurcriticus A.A. Gill kocht het schilderij ooit voor een paar honderd euro. „Het hing boven mijn bureau om me hard te laten werken”, schrijft hij in zijn krant. Toen veilinghuis Christie’s het doek weigerde – we doen niets met Hitler of Stalin – vroeg hij of Hirst er een rode neus op wilde verven. Samen brachten ze het naar concurrent Sotheby’s. De opbrengst zou gaan naar Rode Neuzendag, een Brits liefdadigheidsinitiatief waarbij iedereen een rood neusje draagt. Op de veiling werd woest op Stalin geboden, schrijft Gill. „Het is gekocht door een Italiaanse dame. Toen het veilinghuis het Hirst vertelde – hij was zelf in Californië – sms’te hij enkel terug: F*** me.” Volgens Gill is maar weer eens aangetoond hoe mal de kunstmarkt kan zijn. Foto Sotheby’s Sotheby's Londen