Japan zoekt steun voor hervatten walvisvaart

Terwijl in Japan 35 landen sinds gisteren praten over hervatting van de commerciële walvisvaart, lijkt er een einde te komen aan de strijd die sinds begin deze week in de wateren ten zuiden van Australië woedt tussen milieuactivisten en Japanse walvisvaarders. Twee schepen van de Sea Shepherd Conservation Society proberen de Japanners tegen te houden die in het gebied, onder het mom van wetenschappelijk onderzoek, een kleine duizend walvissen willen vangen.

Begin deze week kwam het tot een aanvaring en liepen de gemoederen zo hoog op dat Australië en Nieuw-Zeeland waarschuwden geen levens te riskeren. De protestschepen zijn nu op de terugtocht omdat hun brandstof opraakt. Ze worden afgelost door een schip van Greenpeace.

Intussen wordt in Tokio gepraat over hervorming van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC), die sterk gepolariseerd is. Sinds 1986 bestaat er een moratorium op commerciële walvisvaart. Japan wil daarvan af. Het land vindt dat sommige walvissoorten voldoende in aantal zijn hersteld om gedeeltelijke heropening van de jacht mogelijk te maken. Hoewel het twijfelachtig is of walvisvaart rendabel is, benadrukt Japan dat het vangen en eten van walvis onlosmakelijk verbonden is met de Japanse cultuur.

Op de laatste IWC-conferentie, in juni vorig jaar, wist Japan een nipte meerderheid van de lidstaten voor zijn standpunt te winnen. Dat lukte volgens de tegenstanders alleen door kleine eilandstaten en ontwikkelingslanden te paaien met ontwikkelingsgelden. Voor het opheffen van het moratorium is echter een tweederde meerderheid nodig en die is onhaalbaar.

Dat blijkt ook wel uit de huidige bijeenkomst. Van de 72 lidstaten zijn er slechts 35 komen opdagen. Belangrijke landen als de VS, Engeland en Australië boycotten de bijeenkomst, die zij zien als een slecht verhulde poging om hervatting van commerciële walvisvaart te bewerkstelligen. De Japanse onderhandelaar Joji Morishita bekende dat de zaken er slecht voorstaan en dat het voortbestaan van de commissie zelfs op het spel staat. „Het afwijzen van de dialoog is verkeerd. Als de IWC zichzelf niet kan hervormen valt de organisatie uiteen”. De patstelling vergroot de kans dat meer landen het voorbeeld van Noorwegen zullen volgen. Dat land lapt het moratorium openlijk aan zijn laars.